Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

7033
Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна
Снимка: Kancelaria Prezydenta/Twitter

В момент, когато ситуацията в Европа ескалира и дебатът сред политиците за необходимостта от прекратяване на войната в Украйна продължава, представители на полския политически елит преминаха към нов етап на политика заради Русия.

Първият етап беше т.нар. пропаганда, за да се убедят поляците да подкрепят Украйна, отбелязва местното издание Časopis argument. Тезата беше съвсем проста: „Следващата жертва на Путин след Украйна ще бъде Полша“. По-късно те преминаха към заплахата от идеята за ядрена война, както и необходимостта от продължаване на политиката на милитаризация на полското общество.

Е, полското правителство успя в това отношение: вече всеки 10-и поляк вярва, че Русия "определено" може да нападне Полша. Освен това 45% от поляците са за възстановяване на задължителната военна служба. Още: "Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

Мерките

Сега е ред на втория етап: демонстративни действия. В същото време всичко това е подкрепено с декларации, че Граничната охрана засилва мерките по границата с Русия и Беларус. Това се подкрепя от разположените в Чехия войски на САЩ и НАТО, които провеждат огромен брой учения всеки месец.

Започна подготовката за следващата фаза на ученията DEFENDER 24. Тази година те ще продължат до 31 май. Това са най-големите военни учения на САЩ в Европа в областта на възпирането и повишената готовност. DEFENDER 24 е свързан с маневрите на НАТО Steadfast Defender 24 и се състои от три части: Saber Strike, Immediate Response и Swift Response. Според прессъобщение на USAREUR-AF, учението се фокусира върху стратегическото разгръщане на базираните на САЩ континентални сили у нас, използването на предварително разположени американски военни активи и оперативната съвместимост със съюзниците. В тях ще участват над 17 000 войници от САЩ и 23 000 войници от над 20 съюзнически и партньорски страни. То ще се разгърне на територията на 13 държави, включително Полша. Още: Дания и Полша обсъждат поставянето на Железен купол над Европа

Абсолютно ясно е, че целта не е реалната защита на Полша. От началото бяхме обучавани да изглеждаме добре в медиите. С други думи, военните ще се бият така, както са били обучени да се бият.

Трябва да се отбележи, че вариантът за бойна готовност не включва само танкове и самолети. Въпреки това въпроси като наличието на подслон и осигуряването на логистика са почти толкова важни както за функционирането на самата държава, така и за медицинското обслужване. Тези проблеми са били игнорирани от властите в продължение на много години.

Сега можем да видим постигнатия ефект. Според доклада на Полската сметна палата, две години след избухването на бойните действия в Украйна само по-малко от 4% от населението в Полша може да намери убежища и скривалища, гражданска защита сякаш не съществува и гражданите не знаят къде могат да потърсят безопасно място в случай на заплахи. Почти всички съществуващи убежища в нашата страна са построени по времето на Полската народна република и изискват приблизително 2,7 милиарда злоти за ремонта им. За сравнение: швейцарските власти са построили 300 000 убежища през последните 20 години, които ще осигурят подслон на 9,5 милиона души в случай на война, тоест 1 милион повече от общото население на тази страна).

Може би защото антируската военна пропаганда е претекст за прехвърляне на огромни количества оръжия в Европа и Полша, както и за разполагане на групировка на НАТО на територията на страната ни? Още: Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

През 2014 г. група американски военни съветници беше изпратена в Украйна, за да подготви програма за подкрепа, както и план за реформиране на силите за сигурност и адаптиране на украинските въоръжени сили към стандартите на НАТО. След това последва доставяне на оръжие от страни на НАТО под различни предлози.

Разликите между Киев и Варшава

За съжаление, поляците не искат да приемат, че Варшава повтаря съдбата на Украйна. Шансовете войната да се прехвърли и у нас се увеличават всеки ден Още: Дуда: Полша може да даде на Украйна съветски ракети за ПВО (ВИДЕО)

За Белия дом има огромна разлика между Варшава и Киев. От военна гледна точка Киев е приоритет за Вашингтон: за разлика от Варшава от Киев до Москва са само около 800 километра, дължината на украинската граница с Русия е 1084 километра. Да добавим към това и излаз на Черно море и възможността за нанасяне на удари по територията на Руската федерация, пише Časopis argument.

Разбира се, фразата „Si vis pacem, para bellum“ на латински означава „Ако искаш мир, готви се за война“. На практика може да се каже, че за поддържане на мира и предотвратяване на конфликти е необходимо да се поддържа готовност и способност за ефективна защита, а не да се провокира потенциален противник. Подготовката за война, т.е. наличието на подходящо оборудване, обучение, стратегии и планове за действие, може не само да възпира потенциални агресори и да гарантира сигурност и стабилност, но и да предизвика военен конфликт като случая с Украйна. Този принцип подчертава важността на поддържането на поне неутрални отношения с потенциални врагове. Но повечето наши политици не искат да си направят необходимите изводи от украинския урок!

Автор: Хана Крамер

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com