Капитулация или спасителна операция? Какво се случва в завод "Азовстал"?

40021
Капитулация или спасителна операция? Какво се случва в завод "Азовстал"?
Снимка: стопкадър / Маріупольська міська рада / Telegram

На 17 май Reuters съобщи за нови поне седем автобуса с украински военнослужещи, напуснали територията на стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, придружени от проруски въоръжени сили.

Както заявил пред агенцията свидетел на извеждането на военните, не всички в автобусите изглеждали ранени. По-късно агенцията, украински и руски медии съобщиха, че военните са били транспортирани в наказателна колония в Еленовка на територията на ДНР.

Вечерта Следственият комитет на Русия обяви планове за разпит на военнослужещите от полка "Азов", които бяха изведени от "Азовстал" на територия, контролирана от руските военни. Следственият комитет споменава и за разпит на "британски наемник". Според разследващите показанията му трябва да покажат вината на Киев за "провокацията, организирана от украинския режим" в Буча - Кремъл продължава с тази риторика при всички данни, факти и доказателства за зверствата, извършени от руски войници в киевското предградие. ОЩЕ: Клането в Буча, клането в Украйна: Светът води битка за истината с Русия

По-рано в Държавната дума бяха отправени призиви да не се разменят бойци от „Азов“, а на 18 май депутатите ще разгледат проекторезолюция, забраняваща „размяната на нацистки престъпници“.

Също на 17 май стана известно, че руската генерална прокуратура е подала молба до Върховния съд за признаване на украинския полк "Азов" за терористична организация и забрана на дейността му в страната.

Междувременно основателят на полка "Азов" и лидер на партия "Национален корпус" Андрий Билецки заяви, че поддържа връзка с украинските защитници на "Азовстал" и моли да не се коментира ходът на тяхната евакуация.

„82 дни момчетата се сражаваха в невероятни условия. Повече от 70 дни те удържаха врага в пълно обкръжение с огромно числено превъзходство на противника, при ужасни въздушни, корабни, артилерийски бомбардировки и др.

Те направиха неща, които със сигурност ще влязат, трябва да влязат в учебниците по военна история. Сега главната задача е спасяването на "стоманените хора". Те все още ще са необходими, разбира се, на Украйна.

Главното сега е да не навредите с вашите догадки, идеи, някои вътрешни лица на самата операция по спасяване на бойците. Затова имам голяма молба към всички, които искат да споделят мислите си за случващото се в „Азовстал“, или към тези, които имат някакви „тайни“, „вътрешни хора“ и искат да споделят тези „вътрешни“ с целия свят - оставете ги при вас, както и собствените си мисли.

След два-три дни мисля, че самият гарнизон ще го докаже, ще изясни как е минало всичко, как се е случило всичко“, заяви Билецки.

Какво е известно?

По данни на очевидци, цитирани от Reuters, украинските военни са откарани в бивша наказателна колония в контролираното от Русия село Еленовка близо до Донецк. Сред тях са около 50 души с тежки наранявания, допълва ВВС.

Предполага се, че ранените ще бъдат откарани в болница, където ще им бъде оказана необходимата медицинска помощ. Това беше основното условие на споразумението за излизането им от „Азовстал“, където бяха през последните два месеца.

По-нататъшната съдба на бойците все още не е ясна. По-рано беше съобщено, че Украйна очаква да ги размени, като върне част от руските военнопленници в Русия. Но на 17 май в интервю за New York Times депутатът от Върховната Рада Кира Рудик, който участва в преговорите за евакуацията на защитниците на „Азовстал“, заяви, че механизмът за обмен все още не е разработен.

По думите ѝ украинските власти са искали това да стане чрез трета страна, например Турция, но Русия е против. Най-малкото, казва Рудик, Украйна е получила гаранции от организации като ООН и Червения кръст, че на руска територия всичко ще бъде наред с украинските военни. „Това беше единствената причина, поради която се съгласихме [на евакуацията], защото войниците бяха готови да стоят докрай“, казва тя.

"Истински концлагер"

Еленовка, където на 17 май са транспортирани автобусите с бойците от „Азовстал“, миналата седмица беше наречен от съветника на кмета на Мариупол Петро Андрюшченко „истински концентрационен лагер на XXI век, създаден от Русия в центъра на Европа“.

Хората според него се държат там в ужасни условия, не се хранят всеки ден, не им оказват медицинска помощ. „Там се държат роднини на военни, бивши служители на реда, активисти, журналисти и хора, които просто са предизвикали подозрение (включително само заради наличието на патриотични татуировки)“, разказва Андрюшченко.

Руската страна все още не е коментирала тези обвинения.

Във вечерното си обръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че евакуацията на украинските военни от завода „Азовстал“ в Мариупол продължава.

Активните военни действия в „Азовстал“ започнаха на 18 март 2022 г. В началото на март самият Мариупол беше обграден от руски войски. В същото време „Азовстал“ остана под контрола на Украйна, тъй като в завода се отбраняваха украинските военни, включително от полк „Азов“.

Кремъл нарича полка „Азов“ „неонацистка“ формация, един от примерите за онзи радикален антируски национализъм (или според руската терминология - „нацизъм“), от който рускоговорящите в Украйна трябвало да бъдат спасени от "специалната операция" (както в Русия наричат войната). Експертите обясняват, че полкът "Азов" отдавна не е доброволческият батальон "Азов", чийто гръбнак през 2014 г. наистина е съставен от радикални националисти.

Освен това, заедно с „Азов“, Мариупол и „Азовстал“ бяха защитавани от украински морски пехотинци и граничари.

Руските войски непрекъснато обстрелваха завода, опитвайки се да го превземат с щурм, но безуспешно: огромният металургичен комплекс има сложна система от дълбоки подземни убежища и комуникации и всъщност се превърна в крепост, където се укриваха не само военни, но и цивилни.

На 21 април руският президент Владимир Путин "на камера", в инсцениран телевизионен разговор с министъра на отбраната, отмени заповедта за щурм на „Азовстал“ и нареди на военните да блокират територията на завода. Въпреки това бомбардировките и опитите за щурм на предприятието не спряха. Останалите в „Азовстал“ военни и цивилни отказаха да се предадат и всъщност се озоваха в блокада: почти без вода, храна, лекарства и боеприпаси.

С помощта на Червения кръст и ООН украинските и руските власти успяха да се договорят за отваряне на хуманитарни коридори за цивилни. Според ООН 500 цивилни са били изведени от завода. Но военните останаха, включително и ранените. Тъй като заводът не разполага със стерилни превръзки, медицински инструменти и антибиотици, както твърди украинската страна, много от тях са били обречени на ампутация на увредените крайници или смърт от сепсис.

Как бойците излязоха от завода?

Сутринта на 16 май единствено в Telegram канала на Александър Ходаковски, командир на една от войските на самопровъзгласилата се ДНР, се появи съобщение, че „първите десет военни с бели знамена излязоха от нашия „тунел“. Ставаше дума за военни от „Азовстал“.

Няколко часа по-късно руското министерство на отбраната съобщи, че с блокираните на „Азовстал“ представители на украинските военни е постигнато споразумение за евакуация на ранените, въведен е режим на тишина и е открит хуманитарен коридор, през който ранените украински войници се превозват в болница в Новоазовск на територията на самопровъзгласилата се ДНР. Късно вечерта на 16 май това беше потвърдено от украинските власти.

Според заместник-ръководителя на Министерството на отбраната на Украйна Анна Маляр 264 души са напуснали завода: 53 тежко ранени са откарани в Новоазовск, други 211 души са доставени в Еленовка през хуманитарния коридор. Тези селища се намират на територия, контролирана от руските войски. Във вторник, 17 май, според руското Министерство на отбраната, 265 войници са напуснали "Азовстал", включително 51 тежко ранени.

Как се нарича операцията в Русия и Украйна

Реториката, използвана от официалните лица на двете страни, когато говорят за извеждането на военните от „Азовстал“, съществено се различава.

„Вчера започна предаването в плен на бойците от националистическата част „Азов“ и украинските военнослужещи, блокирани в завод „Азовстал“ в Мариупол“, описа случващото се в завода Игор Конашенков, официален говорител на руското министерство на отбраната. Руските медии и други официални лица също използват думите „капитулация“ и фразата, че украинските военни „сложиха оръжие“.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски нарича това „хуманитарна операция за спасяване на животи“, а тези, които са излезли от „Азовстал“ - герои.

„Благодарение на действията на украинските военни – Въоръжените сили на Украйна, разузнаването, както и преговарящата група на Международния комитет на Червения кръст и ООН, има надежда, че ще бъде възможно да се спасят животите на нашите момчета. Искам да подчертая: украинските герои са нужни на Украйна живи. Това е нашият принцип. Мисля, че тези думи ще разбере всеки адекватен човек", каза Зеленски във вечерното си обръщение към украинците.

Какво ще стане с военните от "Азовстал"

Вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук заяви, че местните власти работят върху следващите етапи на операцията за евакуация на украински войници от металургичния завод. Не се знае точно колко войници са останали там, но по-рано беше съобщено, че в завода има от 600 до 1000 души. По-рано се говореше и за две хиляди.

Заместник-министърът на отбраната Анна Маляр на свой ред каза, че няма друга формула за спасяване на военните освен използваната в момента.

"Военна деблокада за съжаление е невъзможна в тази ситуация. Това беше единственият изход", подчерта Маляр. Тя също така заяви, че украинските власти знаят точния брой на останалите в завода, но не го назова.

Главният въпрос остава съдбата на тези, които вече са излезли и тепърва ще напуснат завода.

Киев разчита да върне напусналите „Азовстал“ на територия под негов контрол, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски. А Ирина Верещук заяви, че се надява на размяната на ранените украински войници след тяхното възстановяване за руски военнопленници.

Не е ясно какви са плановете на Кремъл. По думите на прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков военнослужещите ще бъдат третирани в съответствие с международните закони, но той отказа да отговори на въпроса дали бойците от „Азовстал“ ще се считат за военнопленници или военнопрестъпници, като пренасочи този въпрос към военните.

По-късно председателят на Държавната дума Вячеслав Володин каза, че "нацистките престъпници", както се наричаха в Думата членовете на украинския полк "Азов", които държаха отбраната на територията на завод "Азовстал", не трябва да се разменят за пленени руснаци. Той настоя депутатите да изготвят подходящо постановление.

Леонид Слуцки, изпълняващ длъжността ръководител на фракцията Либерално-демократическа партия в Държавната дума, предложи да се направи изключение за украинските военни от действащия в Русия мораториум върху смъртното наказание.

Руският Върховен съд ще разгледа на 26 май искането на Генералната прокуратура за признаване на „Азов“ за терористична организация и забраняването на дейността му в Русия. Ако то бъде одобрено, бойците са заплашени от 10 до 20 години затвор за самото участие в дейността на подразделението "Азов" (в съответствие с член 205.5 от Наказателния кодекс на Руската федерация) и доживотен затвор за създаването на структурата. В бележка към въпросния член обаче се казва: ако човек доброволно преустанови участието си в тази организация и не е извършил други престъпления, тогава наказателното му преследване се прекратява, отбелязва „Комерсант“.

Инициативата все още не е одобрена и съответно не е приложима за тези, които вече са се предали. Според юристи тя е предвидена за бъдещето, като се има предвид популярността на „Азов“ в Украйна и неговата боеспособност. Във всеки случай всички бойци преминават през процедура за „филтриране и проверка“. Следственият комитет на Руската федерация съобщи, че бойците от „Азовстал“ ще бъдат разпитани „като част от разследването на наказателни дела за престъпленията на украинския режим срещу цивилното население на Донбас“. По данни на „Комерсант“ засега тези разпити ще преминават в рамките на следствени действия в качеството им на свидетели.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Готви ли се Кремъл да избие обявените за евакуирани бойци от "Азовстал"?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари