Сателитни снимки и видеокадри опровергават Русия за ужаса в Буча

35273
Сателитни снимки и видеокадри опровергават Русия за ужаса в Буча
Снимка: Getty images

Мъртвите тела на цивилни граждани на град Буча лежат по улиците в продължение на седмици. Това показват сателитни снимки, публикувани от The New York Times. Изданието опровергава твърденията на Кремъл, че при изтеглянето на руските войски на 30 март не е имало тела по улиците. Руският представител в ООН дори нарече кадрите "инсценирана провокация".

Сателитните снимки, предоставени на вестника от Maxar Technologies, показват, че телата на мъртвите цивилни лежат по улиците на града още от 11 март, което значи, че хората са избити преди повече от три седмици. От кадрите се виждат най-малко 11 тела, като изданието показва, че повечето от тях съвпадат като местоположение с видяното от видеоклипа, за който се твърди, че е заснет на 2 април. Че починалите не са загинали скоро, се вижда и от състоянието на телата, пише вестникът. Повечето са в някаква степен на разложение въпреки студеното време в последните седмици.

Киев: Русия готви голяма офанзива в Източна Украйна

Руските войски се готвят за голяма офанзива в Луганска област в Източна Украйна. Това заяви местният губернатор Сергий Гайдай, цитиран ...

Сравнението между шокиращото видео (18+) и сателитните снимки може да бъде намерено тук.

Британската обществена медия Би Би Си също прави обширен анализ на изтеклите шокиращи видеа и обвиненията в несъотвествия от страна на Москва. Едно от тях е, че това са живи хора, които се преструват. Някои, сред които и руското посолство в Канада, посочват, че една от жертвите мърда ръката си при преминаването на автомобила, от който са заснети кадрите. 

Още: Кулеба: Адът в Буча е нищо пред това, което се очаква в Мариупол

Би Би Си обаче установява, че става въпрос за петно или капка вода на стъклото на автомобила, което създава илюзията за движение на тялото. От медията посочват, че са направили сериозен анализ на клипа, който не е с много добро качество. Тя развенчава и друг мит - че в огледалото за обратно виждане една от жертвите се изправя. При гледането му на забавен каданс става ясно, че това е илюзия, породена от изкривяването на образа в огледалото. От медията сравняват видеокадрите, за които се твърди, че са заснети на 2 април, с професионални снимки на Getty Images и AFP от 3 април, като те съвпадат напълно. 

В ООН са ужасени от видяното в Буча

Ръководителката на комитата ООН по правата на човека призна, че е "ужасена" от разкритията и изображения на мъртви тела в Буча до украи...

От руското външно министерство обявиха, че от разпространените видеа се вижда, че телата не са вкочанени, което би било нормално, в случай, че са стояли с дни. От Би Би Си обаче се допитват до експерт, който обяснява, че на четвъртия ден така нареченият "ригор мортис" често вече е отминал и е нормално те да не са напълно вдървени.

Още: Зеленски отиде лично в Буча (СНИМКИ)

Британската медия изтъква също, че твърденията на Москва, че нито един цивилен гражданин не е пострадал по време на едномесечната окупация на Буча не са верни. Би Би Си се позовава на мнозина свидетели, които твърдят, че още в първите дни от руското превземане на града е имало убийства. Според мнозина е имало забрана да се напускат домовете, като нарушителите са били заплашвани, че ще бъдат застреляни. Свидетели разказват, че руски войници често са влизали в домовете на местните жители, за да търсят храна и ценности, като са принуждавали цивилните да се крият в мазетата, докато изнасят намереното.

Отделно, руските твърдения как всичко с кадрите от Буча почнало на 3 април също не са верни - видеа специално в Twitter може да бъдат открити още на 1 април.

Протест пред Руския Културно-информационен център в София заради зверствата в Буча (СНИМКИ)

Активисти провеждат протест пред Руския Културно-информационен център (РКИЦ) в София заради масовите убийства на мирни жители в киевско...

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

В понеделник бяха разпространени снимки, на които се вижда как руските окупатори са се опитвали да изнасят ограбено имущество, включително битова техника и перални, които са товарени на камиони. Според оцелели украински цивилни, руснаците изнасят уреди от разрушените домове – плазмени телевизори и всичко по-ценно като не подминават дори и дамско бельо.

Целият материал на Би Би Си, включително и анализ на кадрите (18+), може да бъде открит тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Комисия в ЕП: До средата на 2024 г. да има решение за България в Шенген

Организирал избори в Приднестровието: Молдова гони руски дипломат

Зверското убийство на украинка в Германия, за да отнемат бебето й: Намесена е рускиня (СНИМКИ)

Какво се случва с АЕЦ „Запорожие“? Откриха множество нарушения свързани със сигурността

Нова война между Армения и Азербайджан още тази седмица? Предупреждение от Пашинян

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...