Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

15 май 2024, 21:00 часа • 16125 прочитания

Вълни от атаки от армията на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин заливат втория по големина украински град Харков и Харковска област. Според някои сигнали тази руска офанзива е началото на решителната битка, която може да предопредели изхода на войната в Украйна - такова заключение се появи в материал-анализ на американското издание Politico. Заключението е сходно с това на покойния вече генерал Съби Събев в Студио Actualno - че изходът от войната в Украйна ще се реши през 2024 година, а не по-късно: 2 години война: Целите на Украйна и Русия - кой, кога и как ще победи? Говори ген. Съби Събев (ВИДЕО)

Залогът е не само контролът над един от главните градове на Украйна, но и способността на Украйна да продължи своята съпротива: ако Харков падне, решителността на Запада да помага може скоро да намалее: Взривен язовир, разбити бронирани машини: Ситуацията в Харковска област (ВИДЕО)

Отдавна се очакваше руските войски да направят решителен опит да пробият украинските позиции през май или юни. Сега изглежда ясно, че настъплението вече е започнало и Путин очевидно възнамерява да се възползва от времевия прозорец, преди новите западни боеприпаси и оръжия да пристигнат в големи количества, за да помогнат на украинската армия да отвърне на удара.

Русия започна операция в две направления в Харковска област на разсъмване в неделя (12 май, 2024 година - изчислението е от часовото време в САЩ). Сега се водят ожесточени боеве за контрол над зона, която може да е изходна точка, определяща кой владее 30-километрова дъга украинска територия северно от Харков, при границата с Руската федерация. Вече има редица критики и то вътрешни, че не е имало достатъчно добра подготовка от украинска страна, включително като укрепления: Загрижен украински командир или предател бие тревога за Харковска област и Волчанск?

В Харковска област има евакуация - първо на 6000 жители от най-северния район, вече са 7500. Според губернатора на Харков забавянето на западните доставки на боеприпаси е дало предимство на Русия и е отслабило отбраната на Украйна:

Зеленски отправи предизвикателство към Русия, признавайки за "ожесточените" боеве, но обеща подкрепления за фронта. "Изпращаме допълнителни сили в Харков както по държавната граница, така и по цялата фронтова линия. Ние непременно ще унищожим окупатора по такъв начин, че да осуетим всякакви настъпателни намерения на Русия", каза украинският президент

Ръководителят на областната военна администрация в Харков Олег Синегубов призна, че ситуацията е "наистина доста сложна", но увери, че територията е "напълно контролирана" от украинските въоръжени сили.

Руското военно министерство обаче първо обяви, че по време на последните военни действия руските части са превзели 5 села, после станаха 9, а украинските загуби се увеличиха до 2000 души в руските сметки. Твърденията на двете страни за първите сблъсъци, които биха могли да прераснат в продължителна битка през следващите месеци, не могат да бъдат проверени от независими източници.: Боевете в Украйна: Серия ВИДЕА показва размера на загубите

Руската пролетно-лятна офанзива се очакваше отдавна, но някои украински официални лица и анализатори твърдят, че тя е била ускорена от желанието на Москва да се възползва от предимството си в оръжия и жива сила преди новите доставки от САЩ.

Западните оръжия

Новите оръжия вече започнаха да пристигат, след като Конгресът на САЩ най-накрая одобри многомилиарден пакет помощ, който дълго беше спиран от републиканците. Месеците забавяне позволиха на Русия да си върне инициативата на фронта.

Командващият украинските сухопътни сили генерал Олександър Павлюк не се съмнява, че украинската армия ще оцелее. Според него Русия хвърля всичките си сили в настъпление на североизток и близо до Донецк. "Русия знае, че ако получим достатъчно оръжия в рамките на месец или два, вълната може да се обърне срещу нея", каза той. Павлюк също се опита да подготви украинците за бъдещи неуспехи, като увери, че град Часов Яр (на 10-тина километра западно от Бахмут) не е от стратегическо значение и е "обикновена населена зона".

Но Зеленски смени командването на североизток без обяснение на фона на нарастващите критики, че отбранителните линии и укрепления северно от Харков, построени набързо през последните няколко седмици, не отговарят на стандартите и има много пропуски. Високопоставени украински военни изобщо не са уверени, че Украйна няма да допусне нови териториални загуби. Мащабен руски пробив заплашва да предизвика нов натиск от някои европейски кръгове Киев да започне мирни преговори.

Няколко висши украински офицери разговаряха с Politico миналия месец при условие за анонимност. Те направиха мрачна прогноза: фронтът може да се разпадне, когато Русия започне очакваното настъпление - врагът значително превъзхожда Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в живата сила и е готов да понесе огромни загуби. Още по-лошо прозвуча тяхното признание, че решителността и военният морал на Украйна може да отслабват. Има опасения, че сметките на Путин може да излязат верни: руската армия ще смаже отслабващата украинска съпротива и намаляващата подкрепата на Запада за Киев.

Руското командване прекарва месеци в планиране на офанзивата и води многократни обстрели като подготовка в продължение на седмици. Далеч от фронтовата линия Русия продължава безмилостните си атаки с дронове и ракети срещу енергийната инфраструктура на Украйна.

Накъде точно ще се съсредоточат руснаците на фронтовата линия, не е ясно. "Русия тества здравината на нашите линии, преди да избере най-подходящата посока", смята Павлюк.

Ще бъде ли атакуван Харков?

Администрацията на Зеленски отдавна чака Русия да тръгне срещу Харков. "Това е символично, защото Харков е първата столица на Украйна. Това е голяма цел“, каза Зеленски в скорошно интервю за Axel Springer, компанията-майка на Politico.

Американският институт за изследване на войната (ISW) твърди, че руските войски са получили заповед първо да образуват буферна (санитарна) зона по границата и след това да настъпят към Харков. "Рутинният непряк огън, съчетан с изтощителни бомбардировки с авиационни "умни" бомби и ракети удари, вероятно ще създаде условия за широкомащабна офанзива срещу Харков на по-късен етап", смятат от института. Но Русия не трябва да се опитва да превземе града, за да го контролира. Институтът предупреди, че градът с 1,8 милиона души ще бъде в обсега на артилерията, ако руските войски напреднат с още 10 километра от сегашните си позиции. Превземането на града би било трудна задача за руснаците, да не говорим за задържането му: Руските доброволци се бият срещу руската армия: Новините от Харков (ВИДЕО)

Освен Харков, един от рисковете за Украйна е Путин да направи нов опит да завземе територията около украинската столица. Като предпазна мярка украинските власти планират да засилят защитата на Киев. Пет от десетте нови бригади, които ще бъдат сформирани през следващите седмици, ще бъдат изпратени за защита на столицата. Но това е вода в мелницата на критиците на Зеленски и неговото правителство: мнозина считат, че властите са се забавили с подготовката за руската офанзива и със закъснение са признали критичната ѝ важност: Докато Русия настъпва към Харков: Украйна се насочва към защита на Киев с нови бригади

С началото на май обаче отношението на властите се променя. Новият закон за мобилизацията, който влиза в сила, ще засили правомощията на службите за военна регистрация и набор и ще направи живота по-труден за укриващите се: те вече ще бъдат изправени пред глоби и санкции, включително замразяване на банковите им сметки.

"Спомените, когато някои хора се бият и са постоянно на фронта, а други живеят спокоен живот, очевидно вече са към своя край", каза говорителят на Министерството на отбраната Дмитрий Лазуткин пред украинския телевизионен канал "Еспресо": "С враг като Русия цялата страна трябва да се мобилизира!": Украйна ожесточава наказанията за избягване на военна служба: Приет е нов закон

Автор: Джейми Детмър, за Politico

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес