Свършено е с Дейвид Камерън

2982
Свършено е с Дейвид Камерън
Снимка: БГНЕС

С Дейвид Камерън е свършено, оставайки в историята като министър-председателят, който заложи мястото на Великобритания в Европейския съюз и собствената си кариера и загуби. 

Сега единственият въпрос е колко дълго господин Камерън ще остане на поста. И това ще бъде решено не от него, а от неговите опоненти вътре в консервативната партия. 

С него е свършеното, защото страната отхвърли неговата страна в най-голямото решение, което Великобритания е взимала от поколения. 

Така че игнорирайте всички говорения, че подкрепящите напускането тори (консерватори) и техните писма, изказващи лоялност към господин Камерън и желание да запази поста си. Игнорирайте всички твърдения на господин Камерън преди референдума, че той ще остане премиер независимо от резултата. 

Това е само политическа игра, начин да се справиш с първите дни и седмици в новата ера в британската история, която започва от днес. Ера, която господин Камерън никога не е искал да започва. 

Камерън зове британците за оставане в ЕС в името на деца и внуци

Британският министър-председател Дейвид Камерън призова днес избирателите, особено по-възрастните, да помислят за това как би се отрази...

Суровият брутален факт е, че господин Камерън поиска от страната да му повярва по въпрос от голямо значение, искайки от хората да вярват на него за бъдещето на тяхната държава. И тези гласоподаватели не го послушаха. 

Всъщност те направиха повече от това да игнорират господин Камерън. В някои случаи те предприеха насилствени стъпки срещу неговия аргумент.

Няма значение, че резултатът е близък. Господин Камерън поиска вота и го загуби. Той каза на Великобритания да остане в Европейския съюз и Великобритания избра да го напусне. Никой министър-председател не може да преживее това. 

Каквито и престъпления да се говорят в негов адрес, дори и най-големите врагове на Дейвид Камерън биха признали, че той е човек с искрено чувство за дълг, чувство, че той трябва да направи най-доброто за неговата страна, дори и да е отхвърлен от нея. 

Неговото чувство за дълг ще го информира какво да прави сега. 

Шотландия готви референдум за излизане от Великобритания?

След като Великобритания официално гласува "за" Brexit, в Шотландия вече мислят за напускане на Обединеното кралство, съобщава Thenorth...

Вероятно първата реакция би била да говори за оставане начело на държавата, за да я води във времето на трудни решения, което предстои - кога и как да започне процесът на отделянето от ЕС и така нататък. И това може да се случи.

Но тези решения всъщност ще бъдат взети от други: Борис Джонсън, Майкъл Гов и другите тори, подкрепящи излизането ще решат вместо господин Камерън. Дори той може да остане министър-председател за няколко седмици, докато Консервативната партия коронясва неговия заместник. 

Същевременно господин Камерън може да говори, че ще се опита да излекува разделението, което референдумът показа и създаде. Но много биха заявили, че той носи голяма част от отговорността за това разделение, не само заради начинът, по който реши да води кампанията си за оставането - агресивно и поставяйки под въпрос преценката и дори интегритета на опонентите си. 

Тъй като той предвижда края на своя премиерски пост, следва да си припомним мрачната ирония на този изход. Господин Камерън стана лидер на консерваторите, призовавайки своята партия да спре да "чука" по Европа. Въпросът политически никога не е бил от най-голяма важност за него. Може би той е бил централен за други тори, но господин Камерън никога не го е гледал като повече от проблем, който трябва да се реши или може би отложи. 

Стратегията на отклоняването и отлагането приключи миналата година, когато Дейвид Камерън изненадващо дори за него спечели пълно мнозинство в Камарата на общините. Това означаваше, че той няма извинение да не проведе референдум за членството в ЕС. Той знаеше, че този вот има силата да унищожи.

"Шин Фейн": Brexit е повод за обединение с Ирландия

Председателят на националистическата партия на Северна Ирландия Шин Фейн смята, че в случай, че Великобритания излезе от ЕС британското...

Днес някои ще попитат: Щеше ли да обяви референдума, ако знаеше какво ще се случи? 

Въпросът лежи на грешна основа, защото господин Камерън поиска референдума, напълно осъзнавайки, че това може да стане. Резултатите правят загубата още по-тежка. Просто, защото той загуби Англия и остана подкрепян само от Шотландия и Лондон. 

Вече е ясно, че не можем да говорим, че Лондон е част от Англия. Столицата на Великобритания може да е географски в центъра на Англия, но политическата й перспектива, както и нейната икономика са толкова различни, че да обосноват един отделен конституционен статус. Това сега е Обединеното кралство на Англия, Шотландия, Уелс, Северна Ирландия и Лондон. 

И колко дълго ще продължи този съюз в сегашната си форма?

Коментар на Джейм Киркут, отговорен редактор политика в британското издание Telegraph. Източник: Telegraph.com.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com