Вече е ясно - Великобритания излиза от Европейския съюз!

10321
Вече е ясно - Великобритания излиза от Европейския съюз!
Снимка: Getty Images/Guliver

Великобритания излезе от ЕС – или поне такова е желанието на гласувалите на референдума по въпроса. При оставащи 18 района за преброяване от 382 района общо, 16 252 257 британци искат Обединеното кралство да излезе от Европейския съюз, а 15 130 139 британци искат да останат в ЕС, гласят резултатите от BBC. Разликата от над 1,1 млн. гласа е непреодолима.

Референдумът няма задължителен характер, но едва ли британското правителство ще му се противопостави, макар вече да има призиви към Дейвид Камерън да си подаде оставката, да има извънредни парламентарни избори, там някоя партия да агитира за оставане в ЕС и ако спечели властта, да има моралното право да пренебрегне резултатите от референдума.

Тенденцията се запазва - съвсем малко остава на Великобритания да излезе от ЕС

Тенденцията Великобритания да излезе от Европейския съюз остава! 51,6% от преброените гласове при оставащи само 53 секции от 382 секции...

Резултатът е истински шок, след като социологическите проучвания като цяло сочеха, че резултатът от плебисцита ще е в полза на оставане, макар прогнозите да бяха крайно предпазливи. Всъщност в Обединеното кралство нямаше екзит полове – нито една от големите телевизии не поиска такава услуга. Всъщност дори сайтът на най-голямата британска медия - BBC, не издържа на натоварването!

„Осмелявам се да мечтая, че изгрява нова зора за независимо Обединено кралство. Нека 23 юни да се превърне в Деня на независимостта на Великобритания”, възкликна лидерът на националистите от UKIP Найджъл Фарадж. Той е може би най-известният евроскептик във Великобритания.

От 1985 година насам не беше имало такъв срив на британската лира, който тръгна след обявяването на първите резултати. Паундът поевтиня с 10,84% спрямо американския долар – 1,3265 долара се разменят за 1 паунд (към 7:30 часа българско време), а еврото загуби 3,29% спрямо долара – 1,1011 долара за 1 евро. На световните пазари най-големият шок дотук е за японския основния борсов индекс Nikkei, който се срина с 8%.

Шок с първите резултати - Великобритания излиза от ЕС!

Гласовете за излизане на Великобритания към момента са повече, отколкото тези за оставане в съюза! При преброяване на на 309 от 382 сек...

Днес, 24 юни, в 9:00 часа ще започне извънредно заседание на Министерския съвет, но то е посветено на срещата на върха на НАТО във Варшава.

Припомняме, че онзи ден (22 юни) премиерът Бойко Борисов самоуверено заяви, че никой нямало да иска да напусне "този огромен пазар"!" Англичаните винаги говорят, те са много свободолюбиви, но като дойде време да гласуват видяхте, Дейвид Камерън ги би на първи тур. И сега 60-70% ще поискат да останат", мъдро прогнозира Бойко Борисов, който е сигурен, че няма как някой "да иска да излезе от общия огромен пазар на Европа, поне 10 години да не могат да се стабилизират системите. Какво ще стане с Лондонското Сити – ще се измести на друго място", попита Борисов, добавяйки, че "сега сме във Враца и ще си довършим цялата работа".

Според депутата от ДБГ Настимир Ананиев излизането на Великобритания може да има положителен ефект за България, тъй като британските инвеститори ще имат по-труден достъп до европейския пазар – един вид българските инвеститори ще напреднат!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа