"Война срещу Бога": в Иран осъждат за това на смърт

6378
"Война срещу Бога": в Иран осъждат за това на смърт
Снимка: Getty Images

Голам Хосейн Мохсени-Еджей залага на суровите методи. Ако зависеше от него, хората, които протестират сега в Иран, щяха да заплащат за участието си в тях със смърт. Mохсени-Еджей е върховен съдия на Ислямската република. На седмичното заседание на Висшия съдебен съвет на 7 ноември Мохсени-Еджей призова задържаните протестиращи да бъдат наказани в най-кратки срокове със сплашващи присъди.

Така председателят на Върховния съд реагира на искане от парламента. В изявление, публикувано от иранските държавни медии, 227 от 290-те депутати призовават съдебната власт възможно най-скоро да се "справи с хората, които се борят срещу Бога" и да издаде "божествена присъда срещу тях".

 „Престъпление срещу Бога“

Престъплението "война срещу Бога" се счита за едно от най-тежките в ислямското право и се наказва със смърт. Какво всъщност означава "война срещу Бога" обаче не е ясно дефинирано. Терминът предлага много възможности за тълкуване. Сега съдебната власт го прилага в най-широк смисъл срещу демонстранти.

Например случаят със Саханд Нурмохамад-Задех. На 7 ноември 17-годишният младеж е изправен пред революционен съд в столицата Техеран. Обвинен е, че е подпалил кофа за боклук. Прокурорът твърди, че по този начин той е призовал към "война срещу Бога" и е застрашил обществения ред. Като доказателство прокурорът представя снимки от камери за наблюдение. На тях обаче се вижда само как непълнолетният Саханд отдалечава мотопеда си от пламъците, обхванали една кофа за боклук, подпалена по време на протестен митинг.

"Внезапно починали ученички": десетки убити деца в Иран?

16-годишната Асра Панахи беше ученичка в иранския град Ардабил. Но вече я няма. Нейната смърт миналия петък подсили още повече протести...

Целта на показните съдебни процеси е да сплашват

"Този и други подобни случаи се отразяват широко от медии, близки до средите за сигурност, за да се създаде атмосфера на страх в обществото", казва Моин Хазаели в интервю за "Дойче веле". Хазаели е учил право и политически науки в Техеран и Малмьо, Швеция, а понастоящем работи като правен съветник за различни медийни компании в Европа. "За първи път виждаме задържани протестиращи да бъдат обвинявани във "война срещу Бога" само защото са стояли до горящ контейнер. Досега това обвинение е повдигнато срещу поне шестима други протестиращи. Възможно е обвиняемите наистина да бъдат бързо осъдени на смърт и екзекутирани, за да се възпрат други протестиращи. В миналото многократно сме ставали свидетели на подобно нещо, например в случая с Мохамед Салас."

Мохамед Салас е бил дервиш, член на мюсюлманския орден "Гонабади". Той е арестуван през февруари 2018 г. по време на седяща стачка с около 1000 последователи на неговия орден в Техеран. По време на ареста избухват сблъсъци между дервишите и силите за сигурност. Трима служители по сигурността са прегазени от автобус и загиват. Твърди се, че зад волана е бил Салас. По-късно той е съден за убийство. Самият той отрича обвиненията, но е признат за виновен и е екзекутиран през юни 2018 г. Много въпроси по делото така и не са изяснени, например защо не са представени пръстови отпечатъци от автобуса, които да докажат, че Салас действително е управлявал превозното средство.

"В миналото съдебната власт често е инсценирала някакво убийство, за да осъди задържаните на смърт. Сега дори един изгорял контейнер е достатъчен", посочва Хазаели. "През следващите седмици, а може би и месеци, ще станем свидетели на още много неоснователни обвинения." По думите му само в столицата Техеран са повдигнати обвинения на около 1000 души. "Протестиращите са извършили саботаж", съобщи в края на октомври полуофициалната информационна агенция “Тасним”.

В съобщението се казва още, че обвиняемите са ранили или убили служители на силите за сигурност и са подпалили обществено имущество.

Кой и защо трие постовете, свързани с протестите в Иран?

Подпалени коли, улични боеве, жени, които горят хиджабите си или показват косите си - след смъртта на 22-годишната Махса Амини хората в...

"Режимът трябва да бъде подведен под отговорност”

"Без значение в какво обвиняват протестиращите, никой не вярва на властите. Силите за сигурност също са вършили престъпления. Те също трябва да бъдат изправени пред съда", настоява Азам Джанграви. Активистката беше сред първите, които свалиха забрадките си на публични протести в края на 2017 г. и беше арестувана заради това. По това време тя бе осъдена на три години затвор по ускорена съдебна процедура. През лятото на 2018 г., малко преди да започне да излежава присъдата си в затвора, Джанграви избяга в Турция заедно с дъщеря си. Сега живее в Канада.

Благодарение на социалните мрежи гласът ѝ сега се чува по-силно от този на държавната пропаганда в Иран, смята 39-годишната активистка. "Предполага се, че при продължаващите от септември насам протести в Иран са загинали най-малко 300 души, включително най-малко 30 непълнолетни. Имената им са документирани от "Амнести интернешънъл", казва Джанграви и добавя: "Режимът трябва да бъде подведен под отговорност. Германската външна министърка Аналена Бербок ни обеща това. Тя говори и за специална програма за защита на особено застрашените хора в Иран. Сред тях има много, които ги грози смъртно наказание", казва Джанграви.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com