Ердоган ще отслужва петъчни молитви в президентството

7569
Ердоган ще отслужва петъчни молитви в президентството
Снимка: Getty Images / Guliver

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган планирал да отслужва петъчни молитви в новосъздадената джамия в комплекса на президентския му дворец, съобщава в. "Йени акът", педаде БГНЕС.

Авторът на материала Синан Бурхан пише, че е присъствал на откриването на джамията миналата седмица, но едно нещо липсвало: "Помислих си, че би било по-добре, ако петъчните молитви са отслужвани от нашия уважаван президент, за когото знаем, че има отлични религиозни познания", пише Бурхан.

Ердоган е завършил средно религиозно училище "имам хатип" в Истанбул. Журналистът от "Йени акът" посочва, че е направил "малко проучване", при което открил, че президентът Ердоган действително има намерение да отслужи петъчна молитва в бъдеще.

"Наши приятели, близки до двореца на президента, не отрекоха тази информация," отбеляза още Бурхан. Той оприличи Ердоган на османския султан Абдулхамид Втори, за когото, според журналиста, "историята е доказала, че е един от най-добрите султани на Османската империя".

"Ердоган е точно като Абдулхамид Втори. Той (Абдулхамид Втори) се явяваше на Петъчното приветствие. Може би Ердоган ще направи същото", пише още Синан Бурхан.

Петъчното приветствие е стара османска традиция, при която османските султани се срещали след петъчната молитва с представители на различни сегменти на обществото, за да изслушат проблемите им. Миналата седмица Ердоган откри джамия в комплекса на президентския дворец, която посвети на турския народ. Заедно с прилежащите й части джамията заема площ от 5177 кв.м. Тя има четири минарета, високи близо 60 метра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com