Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

24 април 2024, 14:36 часа • 790 прочитания

Европейската комисия започна разследване, за да проучи как Китай облагодетелства местните си компании в търгове за медицински изделия, съобщава Euronews. Брюксел отдавна обвинява Пекин, че използва изкривяващи и дискриминационни практики, които правят почти невъзможно европейските компании да спечелят обществени поръчки в Китай в сектора на медицинските изделия, където блокът все още запазва конкурентно предимство.

Какво включват практиките?

Тези практики включват строги процеси на сертифициране, непрозрачни системи за одобрение, клаузи за защита на „националните интереси“ и изисквания за необичайно ниски цени, които чуждестранните производители не могат да изпълнят. Поради политиката „Купувайте Китай“, индустрията за медицински изделия в ЕС многократно е заклеймявала, че китайските обществени търгове, които преди бяха отворени за внос, сега изискват специално произведени в Китай продукти. Германия, Холандия, Ирландия, Франция, Белгия и Италия са сред водещите световни износители на медицински уреди, някои от тях с висока технологична добавена стойност като рентгенови апарати или пейсмейкъри, някои по-често използвани са контактни лещи и левкопласт.

Още: Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Разследването, обявено в сряда сутринта (24.04) в официалния вестник на ЕС, ще се основава на обратната връзка, предоставена от държавите-членки и бизнеса и диалога с китайски представители, и ще продължи до девет месеца с възможно удължаване с пет. То е образувано по нареждане на Комисията, а не в резултат на жалба.

Мерките

Ако разследването потвърди съществуването на предполагаемите практики, Комисията ще има право да наложи ответни мерки на Китай, за да изравни конкуренцията и от двете страни. Това може да накара китайските компании да бъдат напълно откъснати от обществените поръчки в целия ЕС, отворен пазар на стойност над 2 трилиона евро.

Като алтернатива Комисията може да ограничи забраната до оферти, които надвишават определена стойност, или да наложи условия, които понижават оценката на китайските кандидати. Разследването може да приключи всеки момент, ако Пекин се съгласи да поправи ситуацията и да гарантира реципрочност за европейските доставчици, въпреки че това не се е случвало в други икономически сектори, където Брюксел е повдигал възражения.

Още: Има ли връзка между хапчета за отслабване и мислите за самоубийство? Проучване на ЕС разкри

Облагодетелстване на местните компании

Според търговската асоциация Китай е един от основните търговски партньори за медицинско оборудване в Европа, съставлявайки 11% от експортните дестинации на пазара през 2022 г.

Със своята силно централизирана икономика Китайската комунистическа партия използва широк набор от инструменти, като субсидии, евтини заеми, данъчни облекчения, преференциално третиране и регулаторни изисквания, за да облагодетелства местните компании в ущърб на чуждестранните фирми. Това предизвика огромни търкания със западните съюзници, които се обединиха, за да се защитят срещу жестоката тактика на Пекин, да „намалят риска“ от уязвими зависимости и да предотвратят наводнение от евтин китайски износ.

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес