ИД има 34 подопечни групировки по света

2683
ИД има 34 подопечни групировки по света

34 въоръжени групировки в различни части на света се кълнат във вярност на „Ислямска държава”. Това сочат данните в доклад на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, представен на закритото заседание на Съвета за сигурност вчера, съобщава ТАСС.

Ръководителят на международната организация е предупредил, че света трябва да се готви за разширяването на влиянието на джихадистите в страни като Филипините, Узбекистан, Пакистан, Либия и Нигерия. „Скорошното разширение на сферата на влияние на ИД в Западна и Северна Африка, в Близкия изток, в Южна и Югоизточна Африка демонстрира с каква скорост и мащаб тази заплаха се разпространи само за 18 месеца”, гласи доклада на Бан Ки Мун, видян от западни медии, предаде БГНЕС.

Според генералния секретар „Ислямска държава” е най-богатата терористична организация в света. Различни данни от 2015г. сочат, че от продажба на суров петрол и нефтени продукти тя е спечелила между 400 и 500 млн. долара., въпреки че тези сделки са забранени от международната общност.

"Ислямска държава" вече има 5000 бойци в Либия

Около 5000 са бойците на „Ислямска държава” в Либия, гласят данни на Пентагона, цитирани от АФП. Това е увеличение спрямо ...

Друг източник на средства за ИД са данъците върху частни предприемачи и фермери, които работят на нейната територия, както и от конфискуването и продажбата на недвижими имоти.

Бан Ки Мун е представил и данни на Мисията на ООН за подпомагане на Ирак, според която джихадистите са иззели 1 млрд. долара от банките на територията на халифата. Още 1 милиард в ислямистката хазна идват от такси за тежкотоварните превозни средства.

„Ислямска държава” е безпрецедентна заплаха, както заради умението си бързо да се адаптира към евентуално съкращение в доходите, така и заради влиянието и авторитета й сред различни подобни групировки по света, е предупредил още генералния секретар.

Закритото заседание на Съвета за сигурност на ООН на тема Сирия включваше изслушване на специалния пратеник на организацията за близкоизточната страна Стафан Де Мистура. Преговорите между официалната сирийска власт и опозицията, организирани от Де Мистура, тази седмица претърпяха провал и бяха отложени за края на февруари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com