Иран с нова военна заплаха към САЩ - този път заради пари

9901
Иран с нова военна заплаха към САЩ - този път заради пари
Снимка: Getty Images

Ирански служители заплашиха, че ще предприемат атаки срещу американските сили в Ирак и Сирия, ако САЩ отново замразят иранските финансови активи в чужбина.

Замразените средства

Официалните лица, чиито имена не се споменават, заявиха пред базираната във Великобритания медия Amwaj, че сделката за размяна на затворници между САЩ и Иран миналия месец е включвала и друго съгласие - Иран ще преустанови атаките срещу позициите на САЩ в замяна на това, че Щатите ще позволят освобождаването на замразени ирански финансови активи на стойност 6 млрд. долара в южнокорейски банки. След постигането на споразумението Южна Корея постепенно прехвърли тези пари в катарски банки.

САЩ и Катар са постигнали споразумение за повторно замразяване на иранските финансови активи в отговор на сухопътната и въздушната атака на "Хамас" срещу Израел, съобщи The Washington Post, макар Иран да отрече.

Още: САЩ спряха милиарди за Иран, Техеран казва, че не е вярно

Американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW), който състави таблица с "червените линии" на всяка джихадистка групировка в Близкия изток, отвъд които тя ще се намеси в подкрепа на "Хамас" срещу Израел, сега обнови списъка заради драмата с иранските милиарди. А именно - Техеран ще нападне прокси силите на САЩ в Сирия и Ирак, ако не си получи средствата. Щатите твърдят, че в момента парите били на разположение на иранците само за хуманитарни нужди.

Снимка: Getty Images

Отделно, Иран заплаши с ракетни атаки по Израел от Иран, Ливан (чрез финансираната от Техеран "Хизбула") и Йемен (чрез прокси силите на Иран там - хутите), ако Израел атакува иранска територия. Също така Техеран заяви, че при подобен сценарий ще пусне бойци от Сирия право в Израел.

Още: Джихадистките групировки готови за война срещу Израел - всяка обяви кога ще се намеси

Иран обединява ислямските страни срещу Израел

Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир Абдолахиан провежда дипломатическа обиколка в Ирак, Ливан и Сирия, вероятно за да координира политическите си действия с висши ръководители на т.нар. "Ос на съпротивата" срещу Израел. Абдоллахиан пътува до Багдад и се срещна с иракския министър-председател Мохамед Шиа ал Судани и съветника по националната сигурност Касем ал Араджи на 12 октомври. Иранският министър заяви, че Израел не може да извършва "военни престъпления" срещу цивилни граждани в Газа, "без да очаква отговор". Абдоллахиан коментира и възможността за откриване на нов фронт срещу Израел по време на срещата си със Судани, заявявайки, че "всичко зависи от действията на Израел в Газа". 

Иранският министър ще пътува до ливанската столица Бейрут и до сирийската - Дамаск, през следващите дни. Наскоро той се срещна със сирийския президент Башар Асад, както и с генералния секретар на ливанската "Хизбула", генералния секретар на "Палестински ислямски джихад" и зам.-председателя на политическото бюро на "Хамас".

Още: Иран обвини Израел в геноцид заради блокадата на Ивицата Газа

ISW анализира, че Иран провежда дипломатическа кампания за обединяване на мюсюлманските страни срещу Израел. На 11 и 12 октомври висши ирански служители проведоха множество телефонни разговори с чуждестранни лидери, за да обсъдят войната в Израел. Президентът Ебрахим Раиси говори по телефона със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман и сирийския президент Башар Асад. Разговорът с Мохамед бин Салман заслужава особено внимание, като се има предвид, че това е първият между него и Раиси, откакто Иран и Саудитска Арабия нормализираха отношенията си през март 2023 г.

От 7 октомври министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир Абдолахиан е провел телефонни разговори с колегите си от ОАЕ, Египет, Филипините, Унгария, Ирак, Оман, Катар, Русия и Турция. Председателят на парламента Мохамед Багер Галибаф се е обадил на колегите си от Алжир, Кувейт, Ливан, Оман, Сирия, Турция и ОАЕ.

В исторически план Техеран се стреми да сплоти мюсюлманските държави срещу Израел и да се представи за защитник на палестинската кауза. Иран проведе подобна дипломатическа кампания с тази цел, когато напрежението между Израел и палестинските милиции нарасна през април 2023 г.

Още: САЩ се правеха, че палестинците ги няма: Близкият изток плаща цената

Войната в Израел

Междувременно анализаторите от ISW отбелязват, че "Хамас" продължава да нанася ракетни удари от Ивицата Газа по южната част на Израел, но броят на тези атаки е намалял през последното денонощие.

Сблъсъците с леко стрелково оръжие между палестински бойци и израелски сили обаче леко се увеличиха на Западния бряг - другата палестинска територия в Израел. Палестинските милиции се опитват да разпалят конфликта там, а "Хамас" вече призова граждани да щурмуват Йерусалим днес, 13 октомври.

Регистрирани са и три ракетни удара по израелска територия от Ливан през изминалия ден.

Още: Фалшиви видеа от войната между Израел и Палестина: На какво да вярваме?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com