САЩ се правеха, че палестинците ги няма: Близкият изток плаща цената

10710
САЩ се правеха, че палестинците ги няма: Близкият изток плаща цената
Снимка: Getty Images

Американският президент Джо Байдън пожела „по-устойчив и интегриран Близък изток“ по време на речта си пред Общото събрание на ООН през септември. Той говореше за регион, в който Израел се радва на "по-голяма нормализация и икономическа връзка". Тази визия обаче понижи израелско-палестинския конфликт до един не толкова важен проблем, което изобщо не е така.

В палестинските територии – Ивицата Газа и Западния бряг, властваше сравнително стабилно статукво – поне на хартия. Това позволи на Израел и на най-големия им съюзник – САЩ, да игнорират до голяма степен тежкото положение на палестинците, намиращи се под окупация и засилено наблюдение от страна на Тел Авив, твърдят експерти.

Още: В затвора за какво ли не: Корените на палестинската омраза срещу Израел

Администрацията на Байдън обърна повече внимание на други въпроси, свързани с Израел – дипломатическата сделка със Саудитска Арабия, търговския маршрут, свързващ Индия с Европа, и загрижеността относно ядрената програма на Иран.

Само че регионалният ред беше разклатен в събота, 7 октомври, когато палестинската групировка "Хамас" предприе координирана атака срещу Израел от обсадената Ивица Газа, при която загинаха стотици хора. Жертвите продължават да растат четири дни по-късно, тъй като "Хамас" още обстрелва израелски градове, а Тел Авив отвръща.

Всичко за войната в Израел четете тук.

"Това не е просто сляпо петно. Това е земя на фантазиите - начинът, по който САЩ подхождат към идеята за нормализиране на арабско-израелските отношения, сякаш палестинският въпрос не съществува", каза Заха Хасан, адвокат по правата на човека и сътрудник на Фондацията за международен мир "Карнеги", цитиран от "Ал Джазира".

Още: Борел: Израел действа в разрез с международното право

Нормализиране, но само на пръв поглед

Много експерти и лидери в региона предупредиха, че палестинският въпрос за автономна държава не трябва да се заобикаля. Известни правозащитни организации, сред които "Амнести интернешънъл", обвиниха Израел, че налага система на апартейд на палестинците.

Снимка: Getty Images

"Никаква архитектура за регионална сигурност и развитие не може да се издигне над горящата пепел на този конфликт", заяви йорданският крал Абдула пред ООН през септември. Въпреки това администрацията на Байдън продължи да държи по-широките си политики в Близкия изток далеч от исканията на палестинците за собствена жизнеспособна държава.

Наскоро САЩ приеха Израел в своята изключителна програма за безвизово пътуване - ход, който критиците определят като политическа привилегия за правителството на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху.

Нормализирането на отношенията със Саудитска Арабия е друга голяма награда, към която се стремят израелските лидери и за която Байдън и неговите помощници помагат.

Още: Израелският военен министър: Започваме пълномащабно настъпление, Газа няма да бъде същата

Малко арабски държави са признали Израел от създаването му през 1948 г., но администрацията на бившия американски президент Доналд Тръмп помогна за сключването на серия от споразумения през 2020 г., известни като Споразуменията от Абрахам, които установиха официални отношения между Израел и Обединените арабски емирства, Бахрейн и Мароко.

Судан също така се съгласи да нормализира отношенията си с Израел като част от усилията на Тръмп. Байдън се опитва да разшири списъка на страните, които желаят да установят отношения с Тел Авив. Неговата администрация се гордее с установяването на регионални партньорства. На форума в Негев през юли тази година например САЩ помогнаха за насърчаване на диалога между Израел и арабски държави като Бахрейн, Египет, Мароко и ОАЕ.

Междувременно палестинските лидери отхвърлиха договореностите, сключени с посредничеството на САЩ, като "удар в гърба". Преди това преобладаващото мнозинство от арабските държави бяха поставили условие за установяване на връзки с Израел - гарантиране на палестинските права, както е посочено в Арабската мирна инициатива.

Представители на администрацията на Байдън обаче твърдят, че продължавайки стремежа на Тръмп към нормализиране на отношенията, Вашингтон укрепва сигурността в региона.

Още: Войната в Израел: Конфликтът се ожесточава, броят на жертвите расте (ВИДЕО)

САЩ останаха слепи за исканията на палестинците

Дан Шапиро, старши съветник по въпросите на регионалната интеграция в Държавния департамент на САЩ, заяви пред "Ал Джазира" миналата седмица, че администрацията на Байдън обсъжда нормализирането на отношенията на Израел с държави извън региона на Персийския залив - в Африка и Източна Азия.

"САЩ смятат, че е в наш интерес да бъдем партньор на тези страни при изграждането на подобни коалиции, така че те да работят с нас и ние да работим с тях и заедно да направим Близкия изток по-силен, по-сигурен и по-проспериращ", каза той.

Макар че американски официални лица признаха, че стремежът към установяване на официални отношения между Израел и арабските страни не е заместител на мира между израелци и палестинци, Вашингтон не направи почти нищо, за да съживи перспективите за създаване на палестинска държава. А администрацията на Байдън, която предоставя годишна помощ на Израел в размер на 3,8 млрд. долара, не пожела да потърси отговорност от правителството на Нетаняху за насилието срещу палестинците и разширяването на селищата в окупирания Западен бряг по нелегален път - в разрез с политиката на САЩ.

Още: За да продължи помощта за Украйна, в САЩ опитват да я обвържат с подкрепата за Израел

На сесията на Общото събрание на ООН миналия месец Нетаняху отхвърли идеята, че мирът с палестинците трябва да бъде условие за нормализиране на отношенията с арабските му съседи. "Не трябва да даваме на палестинците право на вето върху новите мирни договори с арабските държави", каза той.

Снимка: Getty Images

Нетаняху също така вдигна карта на региона, на която палестинските територии и сирийските Голански възвишения бяха показани като част от Израел. Това предизвика опасения сред защитниците на правата на палестинците.

Палестинците няма да изчезнат

Засега не изглежда избликът на насилие от страна на "Хамас", а и на Израел в отговор, да е предизвикал преоценка на политиката на САЩ спрямо Тел Авив.

Във вторник Байдън представи нападението на "Хамас" като терористична атака, целяща убийството на евреи, без да споменава борбата на палестинците. Той също така сравни "Хамас" с "Ислямска държава" (ИДИЛ). Представители на "Хамас" посочиха като причина за нападението израелски нарушения, включително набези на израелски сили в джамията "Ал-Акса".

"Както всяка нация по света, Израел има право да отговори, всъщност има задължението да отговори на тези жестоки атаки", заяви Байдън във вторник, като обеща да подкрепи военните усилия на Израел в Газа.

Още: Дежа вю с руска марка: "Хамас" иска смяна на "фашисткото" правителство на Израел

Халил Джахшан, изпълнителен директор на базирания във Вашингтон мозъчен тръст Арабски център, заяви, че огромният мащаб на военните действия показва, че израелско-палестинският конфликт не може да бъде пренебрегван в регионалните политики. Той заяви, че ситуацията "казва на САЩ, Израел и всички останали - особено на дългата опашка от арабски нормализатори - че създаването на нов Близък изток, който да служи предимно на икономическите ви цели, е равносилно на създаването на нова карта за Близкия изток без Палестина".

"Палестинският народ няма да се съгласи с това, няма да изчезне и няма да приеме трохите, които падат от масата на подобни събития", добави Джахшан, цитиран от "Ал Джазира".

Тъй като Байдън призовава за повече подкрепа и оръжия за Израел, Джахшан задава въпроса каква е дългосрочната стратегия на САЩ. "Кога ще спрете? Кога ще погледнете сериозно на прекратяването на този конфликт, на прекратяването на окупацията, на даването на място под слънцето на палестинския народ - правото сам да определя бъдещето си?".

Още: Втори фронт срещу Израел: Засега откъм Ливан и Сирия има ограничени обстрели (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: Меденият месец на Полша с Украйна приключи

Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна

Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира

Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари