Джихадистките групировки готови за война срещу Израел - всяка обяви кога ще се намеси

14170
Джихадистките групировки готови за война срещу Израел - всяка обяви кога ще се намеси
Снимка: Getty Images

Членовете на т.нар. иранска "Ос на съпротивата" определиха границите, отвъд които биха се намесили във войната в Израел, подпалена от "Хамас" на 7 октомври. Опасността за израелците идва от цели 5 фронта, твърди Le Beck International - базирана в Близкия изток консултантска компания за сигурност и управление на риска.

Още: Войната в Израел: Опасност от пет фронта, а мирът е далеч (ВИДЕО)

Иракските милиции заплашиха САЩ

Висшето ръководство на подкрепяните от Иран иракски милиции - "Катаиб Сейед ол Шохада", "Ашаб ал Кахиф", "Асаиб ал Хак", "Катаиб Хизбула" и "Бадр" - заплаши да нанесе удари по американски цели, ако САЩ се намесят във войната.

Ръководителят на подкрепяната от Иран организация "Бадр" Хади ал Амери отправи заплахата, след като Щатите обявиха, че ще изпратят ударна група самолетоносачи в източната част на Средиземно море, за да подкрепят Израел, и ще снабдят израелските сили с военно оборудване и боеприпаси.

Иран плаши с "опустошителен отговор"

На 9 октомври служител на иранското Министерство на външните работи предупреди, че Техеран ще даде "опустошителен отговор", ако Израел удари иранска територия. Заплахите включват атаки от Сирия, Ливан и Йемен. Техеран вече няколко пъти отрича участие в нападението на "Хамас" срещу Израел.

Още: Иран заплаши Израел и САЩ - готви отваряне на втори фронт (КАРТИ)

Ирански официални лица и медии обвиниха Израел в извършването на военни престъпления в Газа, насърчиха настъпление срещу израелците на няколко фронта и подчертаха провала на израелските военни и разузнавателни служби на 11 октомври, пише в днешния си анализ за Иран американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Иранските държавни медии и официални лица обвиняват Израел, че е използвал бомби с бял фосфор срещу цивилното население на Ивицата Газа, и определят обсадата на анклава като "геноцид" и "клане". Белият фосфор е запалително химическо вещество, което израелските сили използват при военните операции в Газа между 2008 и 2009 г.

Опасност от Йемен и Сирия

Междувременно йеменските хути, които също са подкрепяни от Иран, обявиха, че ще предприемат удари с дронове и ракети по Израел, ако САЩ се намесят срещу „Хамас“.

Специално за Сирия Le Beck International дава оценка, че оттам може да дойдат до 500 000 ислямисти, за да воюват с Израел. В Сирия има голям брой ракети, подготвени за сценарий, при който трябва да се поразяват израелски военновъздушни бази, както и в Ливан.

"Хизбула" ще атакува при израелска офанзива в Газа

Ливанската „Хизбула“, подкрепяна финансово от Иран, обяви, че ще се намеси във войната в Израел, ако израелците предприемат наземна операция в Ивицата Газа. Премиерът Бенямин Нетаняху планира именно това, като анклавът вече е под блокада, районът около него е под израелски контрол, а зоната за забрана за влизане на цивилни бе разширена.

„Хизбула“ обстрелва Израел от Южен Ливан още от първите етапи на конфликта, като преди дни няколко нейни бойци дори пресякоха границата и бяха ликвидирани от силите на израелската армия.

Доста експерти обаче казват, че Ливан е в такава дълбока политическа и икономическа криза, че е малко вероятно "Хизбула" да нахлуе в Израел.

Още: Израел: Няма въздушно нахлуване от Ливан, станала е грешка

"Леговището на лъвовете" - палестинска милиция, базирана на Западния бряг (другата палестинска територия освен Ивицата Газа) - мобилизира поддръжници, които провеждат шествия и влизат в престрелки с израелските сили за сигурност. Сблъсъци с леко стрелково оръжие и шествия се проведоха на около 19 места на Западния бряг в отговор на призива на към поддръжниците да излязат на улицата в точно определен час.

Бригадите "Ал-Кудс" на организацията "Палестински ислямски джихад" пък публикуваха видео, на което се вижда как техни бойци поемат контрола над военния обект Нахал Оз в близост до Газа. Израелците обаче бързо си го върнаха.

"Хамас" публикува отделно изявление, в което призовава поддръжниците си на Западния бряг да щурмуват Йерусалим на 13 октомври, петък. Тези отделни призиви може да показват, че палестинските милиции се борят да координират усилията си за мобилизация в Газа и на Западния бряг, анализират от Института за изучаване на войната (ISW).

Още: САЩ се правеха, че палестинците ги няма: Близкият изток плаща цената

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com