Китай обоснова решението си за кримската резолюция

33131
Китай обоснова решението си за кримската резолюция
Снимка: Getty Images / Guliver

Китай се въздържа при гласуването в Съвета за сигурност на резолюция, осъждаща референдума в Крим, тъй като "се противопоставя на конфронтацията" и иска "да се избегне ескалация на напрежението", посочи говорителят на китайското министерство на външните работи Цин Ган в декларация, цитирана от Синхуа и БГНЕС.

В проекторезолюцията, която бе подкрепена от 13 гласа, но бе блокирана с ветото на Русия, се подчертаваше, че днешният референдум за присъединяването на Крим към Русия няма законова сила.

Гласуването на тази проекторезолюция щеше да доведе само до по-голяма конфронтация и да усложни положението, което не е в интерес на украинците и на международната общност, изтъкна говорителят.

Китай призовава всички страни да запазят спокойствие и да покажат сдържаност, за да се избегне ескалация на напрежението, добави Цин, като припомни, че позицията на Пекин по въпроса за Украйна е обективна и справедлива.

Посланикът на Китай в ООН Лю Цзеи предложи в събота създаването на международен координационен механизъм в опит да се намери политическо решение на кризата в Украйна.

От своя страна Синхуа припомня, че Китай винаги е зачитал суверенитета и териториалната цялост на всички държави, но едновременно с това отчита историческите причини и сложността на ситуацията в Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com