Кой ще спре халифата на омразата?

13340
Кой ще спре халифата на омразата?

Една година след обявяването на халифат в Сирия и Ирак, "Ислямска държава" е по-силна от всякога. Въпреки някои временни успехи, международната антитерористична коалиция не успява да се справи с джихадистите.

Как "Ислямска държава" /ИД/ отбеляза първата годишнина от провъзгласяването на своя халифат? С обезглавяването на един човек в Лион, убийството на десетки туристи на плажа в Тунис и взривяването една шиитска джамия в Кувейт. Три атентата на три континента в рамките на само два часа. Посланието е ясно: ние сме навсякъде и можем във всеки момент да ударим отново! Когато преди една година Абу Бакр ал Багдади обяви халифат и се провъзгласи за халиф, бойците на ИД бяха концентрирали своите действия над Сирия и Ирак. Те бързо завладяха обширни територии от Северен Ирак. Най-тлъстата им плячка беше двумилионният град Мосул. Постепенно джихадистите прибавяха все нови и нови територии към досегашните си владения.

Латвия и нейното "чудо"

Сега, когато Гърция е на ръба на държавния банкрут, мнозина сочат Латвия като пример за успешно справяне с кризата. Но дали приказките...

Възходът на джихадистите

Днес картата на Средния изток е доста по-различна от едно време: ИД е вбила дебел клин между сирийските области, в които се водят кървави сражения, и още по-нестабилния Ирак. Джихадистите постоянно разширяват сферата си на влияние. Още миналия октомври египетският Синайски полуостров се обяви за халифат. Няколко дни по-късно към него си присъединиха и части от Либия. Въпреки всички прогнози за упадък, ИД отново е във възход и е по-силна, откогато и да било. "Ние изцяло подценихме „Ислямска държава", признава иракският депутат Митхал ал-Алузи и добавя: "Никога не сме вярвали, че владенията й ще придобият такива мащаби, макар и да беше известно, че в страната има голямо недоволство и съпротива срещу бившия премиер Нури ал Малики”. Иракският депутат добре знае и това кои са поддръжниците на ИД в Ирак - бивши членове на партията БААС на диктатора Саддам Хюсеин и бивши офицери от неговата армия: "С помощта на джихадистите те искаха да отмъстят на управлявалия до 2014 година Нури ал-Малики.

Нов подем след няколко поражения

Няколко десетки нации се обединиха в борбата срещу ИД. Американските ВВС извършват въздушни нападения, които поглъщат дневно по 7,5 милиона долара. Иракската армия провежда сухопътна офанзива заедно с подкрепяните от Иран шиитски милиции, сирийски бунтовници и кюрдски бойци.

Ислямистите претърпяха сериозни поражения около град Кобане и Тикрит. През последните седмици обаче ИД отново премина в настъпление. Джихадистите обърнаха в бягство иракски армейски части около град Рамади. А сирийската армия беше принудена да изостави в ръцете на джихадистите град Палмира.

Молете се за Португалия!

Икономистите сипят похвали за Португалия. Страната показвала, че който радикално пести и реформира, неизбежно излиза „на чисто&r...

Надмощието на джихадистите

Защо международната коалиция не може да изтласка джихадистите? Обичайният отговор гласи, че ИД е извънредно труден и бързоподвижен противник, който води партизанска война с помощта на терор и мощна пропаганда. Това становище споделя и ген.Изадин Садус, който командва военно подразделение на бойците пешмерга, разположено на около 80 километра северозападно от кюрдската метрополия Ербил. След като ИД атакува кюрдските области, бойците пешмерга се изтеглиха заедно с жителите на кюрдските градове. "Не бяхме добре подготвени и нямахме необходимото въоръжение", казва генералът. Сега обаче това ще се промени. Международни военни инструктори обучават бойците пешмерга, а Германия доставя модерни оръжия. И въпреки това съотношението на силите остава неравно.

Слабите противници на ИД

Има и още една причина за лошата равносметка в борбата срещу ИД. Десетилетия наред подтисничеството, произволът и войните на авторитарните режими са характерни за целия регион. Екзекуциите, обезглавяванията и публичното линчуване не са специалитет само на Халифата – те и до днес се практикуват в Саудитска Арабия и Иран, а в Ирак бяха практикувани по времето на Саддам.

"Откакто падна Саддам, в Ирак господства терорът. Първо дойдоха американците, после Ал Кайда, а сега ИД”, казват двама млади иракчани, които не искат да воюват за една страна, която де факто не съществува. Те презират политиците, които мислят само за себе си и се обогатяват незаконно. Двамата не желаят да рискуват живота си в задочната война между шиитски Иран и сунитска Саудитска Арабия. Те и двамата се готвят да тръгват за Европа.

8 месеца в лапите на ислямистите: 18-годишно момиче разказва

Какво изживява една жена, която е била осем месеца в лапите на джихадистите от "Ислямска държава"? 18-годишната Салвах Дервиш от малц...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com