Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Няма да ни вържат ръцете във войната": Нетаняху с първи думи за заповедите за арест (ВИДЕО)

21 май 2024, 09:39 часа • 3325 прочитания

Няма да върже ръцете на Израел във войната срещу Газа. Така израелският премиер Бенямин Нетаняху коментира заповедите за арест на Международния наказателен съд (МНС) срещу него и неговия министър на отбраната Йоав Галант, предаде Анадолската агенция. 

Заповедите за арест

Припомняме, че вчера съдът издаде заповед за ареста на израелския премиер Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант за предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Газа. МНС също иска заповеди за арест срещу трима водещи бойци на "Хамас" за предполагаемата им роля в атаките на 7 октомври в Израел. ОЩЕ: Международният съд издаде заповед за ареста на Нетаняху

"Скандалното решение на прокурора на МНС Карим Хан да поиска заповеди за арест срещу демократично избраните лидери на Израел е морално безобразие с исторически мащаби. Това ще хвърли вечен белег на срам върху международния съд", казва във видео Нетаняху. 

"Ходът на МНС е антисемитски"

Във видео изявление Нетаняху каза, че заповедите на МНС са насочени срещу цял Израел и повтори, че ходът на съда е антисемитски.

Той остро нападна прокурора на Международния наказателен съд Карим Хан, твърдейки, че опитът да се издадат заповеди за арест срещу него и Галант заедно с трима лидери от палестинската групировка Хамас е „пълно изкривяване на реалността“.

Няколко израелски официални лица, включително министърът на външните работи Израел Кац, критикуваха изявлението на Хан, направено по-рано през деня, като всички те обвиниха МНС в антисемитизъм. 

"Хамас" брани лидерите си

Междувременно "Хамас" призова Хан да отмени искането за издаване на заповеди за арест срещу трима от своите лидери.

В изявление на терористичната организация се казва, че заповедите за арест на МНС са излезли със закъснение след седем месеца, "през ​​които израелската окупация е извършила хиляди престъпления срещу палестински цивилни, включително деца, жени, лекари и журналисти". ОЩЕ: От "осанна" до "разпни го" - реакциите за Нетаняху и Трибунала в Хага

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес