Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Международният съд издаде заповед за ареста на Нетаняху

20 май 2024, 14:18 часа • 5279 прочитания

Международния наказателен съд издаде заповед за ареста на израелския премиер Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант за предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Газа, предаде АФП.

МНС също иска заповеди за арест срещу трима водещи бойци на Хамас за предполагаемата им роля в атаките на 7 октомври в Израел.

ОЩЕ: "Той няма да спре геноцида": Призив за арест на Нетаняху от Международния наказателен съд в Хага

"Въз основа на доказателствата, събрани и разгледани от моята служба, имам основателни причини да смятам, че Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел, и Йоав Галант, министър на отбраната на Израел, носят наказателна отговорност за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени на територията на Държавата Палестина (в Ивицата Газа) най-малко от 8 октомври 2023 г.", се казва в изявление на МНС.

Израел и САЩ не са членове на МНС. Израел само е подписал, но не е ратифицирал Римския статут - основополагащия документ на Международния наказателен съд.

Въпреки това МНС твърди, че има юрисдикция над Газа, Източен Йерусалим и Западния бряг, след като палестинските лидери официално се съгласиха да бъдат обвързани от основополагащите принципи на съда през 2015 г., допълва CNN.

ОЩЕ: Мнение: Нахлуването в Рафах е в полза на Нетаняху, но не помага на Израел

В момента Международният наказателен съд разследва действията на Израел в Западния бряг и Ивицата Газа. Делото на МНС е отделно от други дела, заведени срещу Израел в Международния съд, включително едно, заведено от Южна Африка, обвиняващо Израел в извършване на геноцид в Газа.

Миналата седмица Нетаняху заклейми разследванията на МНС като възмутителни, заявявайки, че те ще създадат опасен прецедент.

Заповед за арест и на лидерите на "Хамас"

Заповед за арест и отново за престъпления срещу човечеството, е издадена за тримата най-видни лидери на "Хамас" - Яхя Синвар, Мохамед Диаб Ибрахим Ал-Масри и Исмаил Хания. Обвиненията срещу тях са за "унищожаване, убийства, вземане на заложници, изнасилване и сексуално посегателство по време на задържане". Тези срещу Нетаняху и Галант са за "изтребление, причиняване на глад като метод на война, отказ на доставки на хуманитарна помощ и умишлено насочване на цивилни към зона на конфликт".

От тримата от "Хамас" най-значимото име що се отнася до сегашната война е Хания: Кой е Исмаил Хания – лидерът на "Хамас"?

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес