Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От "осанна" до "разпни го" - реакциите за Нетаняху и Трибунала в Хага

20 май 2024, 20:28 часа • 4448 прочитания

"Ние отхвърляме приравняването на Израел с Хамас. Това е срамно. Хамас е брутална терористична организация, която извърши най-лошото клане на евреи след Холокоста и все още е такава държане на десетки невинни хора като заложници, включително американци".

Така коментира искането на прокурора на Международния наказателен съд за заповед за арест на Нетаняху държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от NEXTA TV.

САЩ направиха обратен завой

Президентът на САЩ Джо Байдън също осъди "скандалното" искане за арест на израелски лидери по подозрение във военни престъпления.

"Искането на прокурора на Международния наказателен съд за издаване на заповеди за арест на израелски лидери е възмутително. И нека бъда ясен: каквото и да намеква този прокурор, между Израел и Хамас няма равнопоставеност - няма", заяви Байдън.

Позицията му представлява обратен завой, тъй като съвсем до скоро той атакуваше Нетаняху и дори отправи сериозни критики към водената от него политика. На свой ред Нетаняху също се изказа остро, като заяви, че страната му ще се бори с нокти и зъби за своята кауза. Още: Нетаняху се озъби на Байдън: Израелците ще се бият с нокти, ако трябва

В Израел негодуват открито

Израел определи като "исторически позор" искането на прокурора Карим Хан. По-рано днес той подаде молба за издаване на заповеди за арест на Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант, както и на висши ръководители на Хамас по подозрение във военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Още: Международният съд издаде заповед за ареста на Нетаняху

Министърът на външните работи Израел Кац заяви, че Хан "на един дъх споменава министър-председателя и министъра на отбраната на Израел заедно с отвратителните нацистки чудовища от Хамас - исторически позор, който ще се помни завинаги", припомня БГНЕС.

Прокурорът посочи, че иска издаване на заповеди срещу Нетаняху и Галант за престъпления, включващи "умишлено убийство", "изтребление и/или убийство" и "глад".

Кац осъди този ход като "скандално решение", което е равносилно на "фронтална атака... срещу жертвите от 7 октомври", когато Хамас започна нападението си срещу Израел, предизвиквайки войната в Газа. Израелският министър добави, че страната му ще създаде специална комисия, която да се бори с усилията на прокурора на МНС да получи заповед за арест, както и ще предприеме дипломатически натиск срещу нея. Още: "Той няма да спре геноцида": Призив за арест на Нетаняху от Международния наказателен съд в Хага

Кац заяви, че планира да "разговаря с външните министри на водещите държави в света, така че те да се противопоставят на решението на прокурора и да обявят, че дори и да бъдат издадени заповеди, те не възнамеряват да ги прилагат спрямо лидерите на държавата Израел".

Министрът на външните работи Кац пътува до Париж утре, за да се срещне с френски колега, еврейски лидери, написа The times of Israel.

Хамас също зае критична позиция. Решението на прокурора на МНС „приравнява жертвата с палача“, каза пред Ройтерс високопоставеният представител на Хамас Сами Абу Зухри.

"Новият антисемитизъм"

Така Нетаняху нарече акта на Трибунала в Хага. "Заповедта на съда е новият антисемитизъм, който тече от колежите към Хага", заяви тй, цитиран от The times of Israel. "Никой няма да ни спре", заяви Нетаняху в специално видеообръщение, публикувано в социалната мрежа Х. Сравнението с кампусите прави алюзия с пропалестинските студентски протести, обхванали университетски кампуси в Щатите. Още: Полицията влезе в окупирана сграда на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Кое има задължителен характер

На брифинг на Държавния департамент на САЩ прессекретарят Мат Милър каза, че САЩ не вярват, че Международният наказателен съд има юрисдикция над Израел или Хамас. Той обаче казва, че Хамас трябва да бъде „държан отговорен“ за действията си. Осъжданията на Милър са съсредоточени върху заповедите, насочени срещу израелски служители. Той казва, че те биха „окуражили“ Хамас и биха направили по-малко вероятно преговорите за прилагане на примирие и освобождаване на заложници да бъдат успешни. За момента САЩ не поставят конкретни последствия зад острите си думи. На въпроса какво ще направят САЩ по-нататък, Милър казва, че не е имал никакви изявления.

 

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес