Размириците в Нова Каледония продължават, Макрон отпътува спешно към островите (ВИДЕО)

2081
Размириците в Нова Каледония продължават, Макрон отпътува спешно към островите (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Френските сили за сигурност продължават да се борят с въоръжени банди в столицата на Нова Каледония Нумеа. Сепаратистите, за които се твърди, че са подкрепяни финансово от Азербайджан, започнаха бунт срещу Франция там.

Шестима души бяха убити досега, а размириците оставиха след себе си опожарени предприятия и автомобили, разграбени магазини, а по пътищата и барикади, ограничаващи достъпа до лекарства и храна. Търговската камара съобщи, че 150 предприятия са били ограбени и опожарени.

Макрон вече отпътува за Нова Каледония

Размириците принудиха френският президент Еманюел Макрон да посети Нумеа. Той вече отпътува на 25-часов полет до Нова Каледония, като ще опита да си възвърне контрола над продължаващата криза след бурното въстание на френска територия.

Архипелагът, разположен на повече от 15 000 километра от континентална Франция, се превърна в основен приоритет за правителството в Париж след седмица на бурни протести , при които загинаха шестима души. Въпреки че нивото на насилие спадна през последните дни, откакто френската държава мобилизира хиляди допълнителни полицейски и военни сили, напрежението между поддръжниците на независимостта на Нова Каледония и лоялните на Франция си остават на високо ниво от десетилетия.

Още: Австралия и Нова Зеландия евакуират туристи от Нова Каледония

Предизвикателството пред Макрон сега е да намери трайно политическо решение за възстановяване на мира в южната част на Тихия океан. „Спокойствието се връща, но ситуацията не се е върнала съвсем към нормалното и ние сме наясно, че остава много да се направи, преди това да се случи“, каза правителственият говорител Приска Тевено по време на пресконференция във вторник. Целта на пътуването, каза министър-председателят Габриел Атал пред законодателите, е „рестартиране на диалога“, предаде BBC.

На фона на отслабващото влияние в Африка Франция се стреми да подсили това в Тихия океан, където има още три островни територии (Френска Полинезия, Уолис и Футуна, о-в Клипъртън). Регионът обаче е и арена на геополитическата надпревара между Съединените щати и Китай.

Какво предизвика протестите?

Протестите бяха предизвикани от гласуването на френското Национално събрание да позволи на всички граждани, които живеят в Нова Каледония повече от 10 години, да избират местния законодателен орган. Гласуването на тези избори досега беше запазено за граждани, заселили се на архипелага преди 1998 година, когато френското правителство стартира процес на самоопределяне, както и на техните потомци.

Още: Нова Каледония въстана срещу Франция: Париж прати военни и обяви извънредно положение (ВИДЕО)

Силите за независимост твърдят, че разширяването на избирателното право допълнително ще намали влиянието на местното население на канаките, чийто дял е намалял, след като Франция пое контрола над територията преди повече от 170 години. Поддръжниците на реформата виждат демократична необходимост, като подчертават, че настоящите правила изключват от гласуване дори определени граждани, родени в Нова Каледония. Промяната ще изисква конституционна поправка и следователно все още трябва да бъде одобрена от депутатите от двете камари на френския парламент по време на ad hoc сесия. Решението за свикване на такава сесия принадлежи единствено на Макрон.

Нова Каледония е номер 3 в света по добив на никел, но секторът е в криза, а всеки пети жител живее под прага на бедността.

Ролята на Азербайджан

На протестите внезапно се видяха и азербайджански знамена и това не остана незабелязано за френското правителство. Свързана с властите в Баку група обяви открита поддръжка за сепаратистите. "Това не е фантазия. Реалност е", каза френският вътрешен министър Жералд Дарманен, обвинявайки Азербайджан. Той обвини някои от каледонските лидери, подкрепящи независимостта, че са сключили сделка с Азербайджан.

Още: Защо Азербайджан поведе френските колонии срещу Париж: Бунтът в Нова Каледония (ВИДЕО)

Баку отхвърля обвиненията, но страната е в много обтегнати отношения с Париж покрай подкрепата му за Ереван от карабахската война през 2023 г. насам. Кавказката държава официално покани сепаратисти от френски отвъдморски територии на конференция през 2023 г., целяща да подкрепи "френските движения за освобождение и антиколониализъм". Групата осъди предложението за поправки в каледонската конституция миналата седмица. Пред "Франс прес" френски правителствен източник твърди, че проазербайджански профили в социалните мрежи са публикували обработени снимки с твърдението, че на тях се вижда как двама бели полицаи с пушки сочат към мъртви канаки. "Много масирана кампания, около 4000 публикации са генерирани от тези профили", казва източникът, като вижда връзка с предишна, свързвана с Азербайджан дезинформационна кампания, за която Париж твърди, че цели да накърни репутацията му преди олимпийските игри. Баку отрича и това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Има ли Северна Корея план за война с военна помощ от Путин?

Евакуираха екипажа от пострадал от нападение на хутите кораб в Червено море

Южна Корея и САЩ планират да нападнат Северна Корея с ядрено оръжие: Внушение от Русия

Украинска кръв: 4,8 млн. снаряда от Ким Чен Ун за Владимир Путин

За Хадж: Саудитска Арабия очаква 2 млн. мюсюлмани

За да не свършва руското пушечно месо в Украйна: Челябинск пак обеща повече пари за нови войници

Преди визитата на Путин в Северна Корея: Спешен разговор между Южна Корея и САЩ

Хутите са ударили украински товарен кораб в Аденския залив

МААЕ: Иран продължава да увеличава ядрения си капацитет

Турция и САЩ подписаха договора: Анкара купува изтребители F-16

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия