Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За Хадж: Саудитска Арабия очаква 2 млн. мюсюлмани

14 юни 2024, 12:51 часа • 766 прочитания

Започва ежегодното поклонение Хадж в свещения град Мека в Саудитска Арабия за милиони поклонници мюсюлмани от цял свят. Очаква се да участват 2 млн. души, предаде ДПА.

Какво представлява поклонението?

След като направят ритуални обиколки около Кааба, каменният храм във формата на куб в Голямата джамия в Мека, поклонниците ще се отправят към намиращата се наблизо долина Мина, където ще лагеруват в един от най-големите палаткови лагери в света.

ОЩЕ: Порой и наводнения в свещения за мюсюлманите град Мека (ВИДЕО)

На втория ден ще се отправят към планината Арафат, на около 20 км от Мека, където ще останат до залез слънце, което се смята за връхната точка на хаджа.

Тъй като се очаква температурата в Мека и околностите ѝ да достигне 43 градуса по Целзий, властите призоваха поклонниците да носят чадъри, за да се предпазят по време на ритуалите.

Поклонението е един от петте стълба на исляма и е задължение за всички мюсюлмани, което те трябва да извършат веднъж в живота си, но само ако са физически способни да предприемат пътуването до родното място на пророка Мохамед и разполагат с финансови средства.

Мъжете носят безшевни бели дрехи, а жените - свободни дрехи, докато изпълняват едни и същи ритуали в демонстрация на религиозно единство, равенство и стремеж към духовно обновление.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес