Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция и САЩ подписаха договора: Анкара купува изтребители F-16

13 юни 2024, 17:55 часа • 5808 прочитания

Турция потвърди, че договорът за закупуване на изтребители F-16 от САЩ вече е подписан.

Така съюзниците от НАТО ще приключат дългия процес, който подклаждаше напрежение и поставяше на изпитание връзките на Вашингтон с Анкара.

"Договорът е подписан и делегации от двете страни преговарят за подробностите", заявиха източници от Министерството на отбраната на Турция пред вестник "Сабах", цитирани от БГНЕС.

Още: Оръжие за Украйна: Важна новина за F-16 от НАТО, обещания от САЩ, Полша не дава Patriot

Дългата сага

През октомври 2021 г. Турция подаде искане за придобиване на 40 нови самолета F-16 и 79 комплекта за модернизация на изтребителите в съществуващия си флот.

През януари тази година администрацията на американския президент Джо Байдън официално информира Конгреса за намерението си да пристъпи към продажбата, оценена на около 23 млрд. долара. Това стана малко след като Анкара официално ратифицира членството на Швеция в НАТО.

Снимка: Getty Images

Миналата седмица Държавният департамент приветства "голямата крачка напред" в закупуването на новите изтребители от страна на Турция, като ги нарече "най-модерните F-16, предоставяни някога само на най-близките съюзници и партньори".

Още: С мисъл за F-16: Русия се окопава в Харков и Крим, пробива на запад в Донецка област (ВИДЕО)

Джефри Флейк, посланик на САЩ в Анкара, също похвали напредъка и заяви, че сделката е "добра за националната сигурност на САЩ, националната сигурност на Турция и оперативната съвместимост на НАТО". Продажбата показва нарастващото доверие между страните, подчерта Флейк.

Първоначално Турция се стремеше да закупи по-съвременните изтребители F-35 на Lockheed Martin, но САЩ я отстраниха от многонационалната програма за закупуване и подпомагане на разработването и изграждането на бойния самолет през 2019 г. Причината - Анкара се сдоби с противовъздушни системи С-400 от Русия.

Още: Турция се приближава до целта за F-16

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес