Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Хизбула" изстреля стотици ракети по Израел в една от най-големите атаки от Ливан (ВИДЕО)

12 юни 2024, 12:04 часа • 2580 прочитания

Ливанската групировка „Хизбула“, която е подкрепяна от Иран, изстреля най-малко 160 ракети по Северен Израел днес, 12 юни.

Защо?

Това е отговор за убийството на високопоставения командир Сами Абдала, известен също като Абу Талеб.

Ливански военен източник съобщи, че Абдала е най-важният член на „Хизбула“, който е бил убит досега от началото на войната в Ивицата Газа. Припомняме, че ливанската организация откри втори фронт срещу Израел след клането на „Хамас“ на 7 октомври 2023 г. и впоследствие обявената война, като постоянно обстрелва северните израелски територии. Днес е едно от най-мащабните нападения досега.

Още: ООН: Има доказателства за военни престъпления и на "Хамас", и на Израел

Убитият командир

Ударът на израелската армия, убил Абдала, е бил нанесен в град Джуаия, на 15 км от израелската граница, предаде AFP. Още трима души са загинали, включително втори боец на „Хизбула“.

Абу Талеб е командвал подразделението "Ал-Наср" на организацията и е отговарял за почти целия Южен Ливан.

През нощта на понеделник срещу вторник - 10 срещу 11 юни - израелски изтребители нанесоха удари по важен комплекс на „Хизбула“ дълбоко в Ливан, съобщи израелската армия (ЦАХАЛ). От ЦАХАЛ заявиха, че ударите са в отговор на свалянето на военен дрон над Южен Ливан на 10 юни, извършено от "Хизбула". Израелците са поразили обект за „изграждане на логистични сили“, включително за доставка на оръжия.

Още: Израел порази ключов обект на "Хизбула" дълбоко в Ливан (ВИДЕО)

Две вълни с ракети

"Хизбула" е изстреляла две вълни с ракети към Северен Израел - при първата са полетели около 90, а при втората групировката се е прицелила с около 70, предава The Times of Israel.

Втората вълна е била в района на планината Мерон. Няма данни за пострадали. На кадри в социалните мрежи се вижда как ПВО системата "Железен купол" прехваща някои от ракетите. Други са попаднали в открити райони, съобщиха от ЦАХАЛ. 21 противопожарни екипа и осем самолета работят по потушаването на няколко пожара в Северен Израел, предизвикани от ракетните атаки. Има три основни места на пожара - близо до Амиад, в гората Ейн Зейтим и близо до Бейт Ян, съобщиха от противопожарната служба.

Още: Нова война: Нетаняху заплаши "Хизбула" с ответни действия в Ливан (ВИДЕО)

Израелската армия съобщава, че е поразила ракетна установка на „Хизбула“ в южноливанския квартал Ярун, използвана при сутрешния обстрел с 90 ракети - т.е. за първата вълна.

„Хизбула“ пое отговорност за ракетния обстрел на Северен Израел тази сутрин. Терористичната групировка твърди, че е атакувала няколко израелски военни обекта, включително базата за контрол на въздушното движение в Мерон и лагера „Амиад“, разположен на около 20 км от границата, както и фабриката на производителя на бронирани автомобили Plasan в кибуца Саса.

По-късно се появиха съобщения за още ракети - по северния мошав Зарит в Горна Галилея, близо до ливанската граница. Сирени за въздушна тревога прозвучаха още в няколко района.

Още: Стана ясно условието на Хамас, при което ще приемат предложението за примирие с Израел

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес