Саудитска Арабия е с рекорден бюджетен дефицит заради срива в цената на петрола

4053
Саудитска Арабия е с рекорден бюджетен дефицит заради срива в цената на петрола
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Саудитска Арабия обяви рекордно висок бюджетен дефицит от 98 млрд. долара за 2015 година. Причината е големият спад в цените на петрола на световните пазари, информираха представители на финансовото министерство на кралството, цитирани от AFP. 

Приходите на страната са 608 млрд. риала (162 млрд. долара), което е далеч под стойността им през миналата година и прогнозите за тази. Публичните разходи са 975 млрд. риала (260 млрд. долара). 

Иран и Саудитска Арабия подготвят подновяване на дипломатическия диалог

Полагат се усилия за отваряне на пряк дипломатически диалог между регионалните съперници Иран и Саудитска Арабия. За това съобщи говори...

Цените на петрола стремглаво тръгнаха надолу след срещата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) на 4 декември. Петролните министри от страните от ОПЕК не взеха категорично решение относно квотите за производство, заради позиции на страни, които не са включени в организацията. 

Световните петролни запаси се увеличиха до рекордни нива, след като Саудитска Арабия, Русия и Ирак засилиха добива, припомня БГНЕС. Пазарът е свръх запасен с цели 2 милиона барела дневно, което е около 2% от световното производство. 

Преди година Саудитска Арабия не позволи на ОПЕК да вдигне цените чрез ограничаване на добива с надеждата, че ниските цени ще отстранят конкурентите й (основно производителите на шистов петрол в САЩ) от бизнеса и ще запазят пазарния дял на кралството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com