Сирийската опозиция иска военна намеса

4604
Сирийската опозиция иска военна намеса

В навечерието на международната конференция "Приятели на Сирия" в Париж, посветена на опитите за дипломатическо решаване на кризата в арабската държава, висши фигури от сирийската опозиция призоваха за допълнителни клаузи към мирния план на Кофи Анан, позволяващи мерки от санкции срещу режима в Дамаск до външна военна намеса под егидата на ООН.

Високопоставени членове на опозиционния Сирийски национален съвет поискаха мирния план на Кофи Анан да бъде разширен в рамките на Член 7 от Устава на ООН, което означава приемане на нова резолюция за арабската държава. Ахмед Рамадан и Мохамед Фарук Тайфур, и двамата членове на Изпълнителния комитет на Сирийския национален съвет, заявиха при пристигането си в Париж за срещата "Приятели на Сирия", че режимът трябва да бъде подложен под силен натиск, включващ санкции и дори военна операция под егидата на Съвета за сигурност.

"Международната общност трябва да предприеме нови ефективни мерки след плана на Анан. Конференцията в Париж трябва да препоръча на Съвета за сигурност на ООН да приеме нова резолюция, чието действие ще бъде подкрепено от Сирийския национален съвет и от Сирийската свободна армия" - каза Ахмед Рамадан, член на ИК на Сирийския национален съвет.

Опозиционните дейци изразиха задоволство от новината, че един от най-висшите военнослужещи в армията на Башар Асад – генерал Манаф Тлас, е дезертирал и избягал в Турция, като силен удар срещу режима на президента.

Оланд: Сирия е заплаха за международната сигурност

Френският президент Франсоа Оланд предупреди днес Русия, че Сирия се е превърнала в заплаха за международната сигурност, предаде БГНЕС....

Тлас, който беше бригаден командир в Републиканската гвардия и доверен човек на Асад, е най-високопоставеният офицер от неговата армия, който измени на режима, коментира Ройтерс. Представители на около 100 страни присъстват на третата среща "Приятели на Сирия" в Париж. Форумът включва държави, които се противопоставят на режима на Башар Асад. Москва и Пекин отказват да присъстват на този формат, а освен Русия и Китай Асад може да разчита на подкрепата и на Иран.

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com