Турция: Социалните медии са причина за зачестилите самоубийства на полицаи

25713
Турция: Социалните медии са причина за зачестилите самоубийства на полицаи

Директорът на Генералната дирекция по сигурността (ГДС) на Турция Мехмет Кълъчлар оповести, че към момента през 2013 г. в страната са се самоубили 40 полицаи, което е два пъти повече от минали години, съобщи телевизионният канал CNN Turk.

Шефът на турската Национална служба „Сигурност” посочи, че през изминалите 15 години в Турция се самоубиват средногодишно по 20-25 полицаи, а още преди да е изтекла 2013 година, вече 40 полицаи са посегнали на живота си. За сравнение, през 2012 година броят на самоубилите се полицаи е 24, а през 2011 година – 29.

Страховете на Турция

Няколко стотици турци са сред чужденците, които попълват редиците на ислямистките групи, борещи се срещу силите на Башар Асад. Този фа...

Мехмет Кълъчлар обяснява този бум на самоубийствата на полицаи със социалните медии и по-специално с форумите, посветени на дейността на турската полиция покрай масовите протести в Турция, стартирали с палатковия лагер в парка „Гези” на площад „Таксим” в Истанбул, посочи още телевизионният канал CNN Turk.

Припомняме, че през септември ГДС започна разследване срещу 132-ма редови полицаи от специалните подвижни части и 32-ма техни началници по повод постъпили оплаквания от семейства на загинали или ранени демонстранти по време на масовите протести в Турция, стартирали с палатковия лагер в парка „Гези” на площад „Таксим” в Истанбул.

По-голямата част от тях са на служба в провинциите Истанбул, Анкара, Измир и Хатай. В рамките на разследването полицейски главни инспектори разглеждат по-специално заснети и разпространени чрез социалните медии видеокадри на брутални полицейския действия. По време на продължилите няколко месеца масови протести на територията на цяла Турция загинаха шестима души, а хиляди други бяха ранени и осакатени за цял живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com