140 бежанци бяха настанени в британска военна база в Кипър

6785
140 бежанци бяха настанени в британска военна база в Кипър
Снимка: Gettyimages.com

Около 140 сирийски бежанци на борда на четири малки лодки бяха спасени днес в бреговата зона на британската военна база “Акротири” в Кипър. Това е първият случай от началото на сирийската криза и бежанската вълна, когато бягащи от военната зона хора пристигат на територия под британски суверенитет, информира БНР.

Спасените бежанци, сред които има жени и деца, се намират в една от двете британски военни бази в Кипър, които са суверенна територия на Великобритания и така бежанците попадат под нейна юрисдикция. Гражданска защита и другите компетентни органи на Кипър имат готовност да съдействат и да окажат хуманитарна помощ при поискване от британските служби, но до момента не е възникнала такава необходимост. 

Бежанци запалиха приемен център в Словения

Палатка по палатка беше подпалвана от мигрантите в словенския лагер Брежица. Мигрантите унищожиха приемния център, защото не искаха да ...

Хората са получили първа помощ, храна и вода, всички от четирите лодки са в безопасност. При регистрацията им те са заявили, че са от Сирия. От британската база и от британското министерство на отбраната все още не са съобщили точния брой на спасените. 

Все още не е ясен правният статут на мигрантите и как Великобритания и Кипър ще процедират за предоставянето на убежище. Британските власти се опитват да изяснят дали бежанците ще имат право да потърсят убежище във Великобритания. В същото време според съществуващо споразумение между Великобритания и Кипър пристигащи бежанци трябва да бъдат предадени на местните власти. 

За последен път подобен инцидент е възникнал през 1998 г., когато кюрдски бежанци от Ирак са пристигнали в британската база “Акротири” в Кипър. Оттогава те живеят в бивши военни съоръжения в границите на втората британска база “Декелия”, тъй като няма одобрени от британските власти искания за предоставяне на убежище. 

Базата “Акротири” е основната територия в района на Източното Средиземноморие за британските въздушни операции срещу джихадистите.

Около 3500 бежанци чакат да влязат в Хърватия

Около 3500 бежанци от Близкия изток са дочакали утрото в студ и дъжд край сръбското село Беркасово, до границата с Хърватия, съобщи ТАН...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com