"Булгартрансгаз" и "Трансгаз" (Румъния) подписаха за резервен газопровод под Дунав

1794
"Булгартрансгаз" и "Трансгаз" (Румъния) подписаха за резервен газопровод под Дунав
Снимка: БГНЕС

Българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД и С.Н.Т.Г.Н "Трансгаз" АД (Румъния) подписаха договор за изграждане на основния газопровод от подводния преход под река Дунав, след проведена процедура по реда на ЗОП от страна на българското дружество.

В допълнение към подписания тогава договор – началото на април 2016 г., на 30.05.2016г. представители на ръководствата на двата газопреносни оператора подписаха и договор за изграждане на резервен газопровод от прехода под река Дунав за междусистемно свързване на газопреносните системи на двете страни. Съгласно румънското законодателство за изпълнител е избрано обединение от “INSPET” АД (лидер) и дружеството “HABAU PPS Pipeline Systems” OOД (асоциирано дружество).

Изграждането на резервния газопровод от междусистемната връзка България–Румъния е планирано да приключи до 214 дни, считано от откриването на строителната площадка на българска и румънска територия до подписване на Констативен акт обр.15 за строежа на територията на Р. България и протокол за приемане на територията на Румъния. Дължината на прехода е 2.1 км., а максималният капацитет на интерконектора е 1.5 млрд. куб. м. годишно.

Активната работа за изграждане на интерконектори със съседните държави, за разширяване и модернизация на газопреносната мрежа и разработването на местния добив на природен газ ще осигурят енергийна сигурност на доставките в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com