Над 15 000 евакуирани в Сърбия

20868
Над 15 000 евакуирани в Сърбия

Над 15 200 души са евакуирани до тази сутрин поради катастрофалните наводнения на територията на Сърбия, предаде БГНЕС.

Това се казва в официално съобщение на Министерството на вътрешните работи в Белград, което бе оповестено преди минути.

Само от град Обреновац до момента са евакуирани около 3000 души.

Спасителните операции в района ще продължат и през днешния ден. Силите на реда използват и вертолети за спасяването на пострадалите. Тази нощ при драматични обстоятелства в Обреновац бяха спасени 15 деца с вертолети. 90% от град Обреновац е потънал във вода, която на някои места достига до пет метра височина и се повишава.

В информацията на вътрешното министерство се уточнява, че положението в Шабац за сега е "стабилно".

Над 150 000 домакинства са без ток. Жертвите от природното бедствие вече са седем.

Най-драматично е положението в Шабац, Обреновац, Сремска Митровица, Свилаянц, Лозница и Крупня. До пет часа тази сутрин бяха евакуирани 4000 души. Още няколко хиляди чакат за евакуация. Една част от тях са по покривите на къщите си.

"Ситуацията е много по-страшна отколкото изглежда", призна премиерът Александър Вучич. Според него днес най-трудно ще бъде в Парачин и Свилаянц. През нощта бяха изградени диги с близо 20 000 чували с пясък, които се опитват да спрат водата в Шабац. На няколко места в града положението е критично Нивото на река Сава вече премина историческото си ниво от 595 см. от 1987 година.

Има огромен недостиг от лодки, храна и вода. Вътрешното министерство в Белград призова всички онези, които имат лодки да ги предадат в най-близкия щаб за извънредни ситуации.

Министърът на здравеопазването Златибор Лончар призова за спешна доставка на мляко на прах за пострадалите в Обреновац.

Над 3000 сърби снощи пристигнаха пред Сава-център в Белград, за да се включат в спасителните операции за бедстващото население в Шабац. Белградските граждани се отзоваха на призива на Александър Вучич, който съобщи, че са необходими допълнителни сили за спасяването на хората.

Българските спасителни екипи късно снощи пристигнаха в Ягодина и веднага се включиха в спасителните операции. "В нашия състав има 28 души. Имаме спасителни лодки. В Сърбия оставаме поне 48 часа и ще дадем всички от себе си да помогнем на пострадалите", каза началникът на специалните части Димитър Бришимов пред местните медии. В българската група за помощ са включени 8 пожарни автомобила, мотопомпи и 2 лодки.

До момента на територията на Сърбия 936 различни обекти са пострадали сериозно от наводненията, а други 1388 са застрашени от бедствието. Общият брой на евакуираните е над 10 000 души.

28 български пожарникари и спасители ще помагат в Сърбия

28 български пожарникари и спасители ще помагат за преодоляването на последиците от наводненията в Сърбия, предаде БГНЕС. Българските...

Сръбските синоптици предупреждават, че и днес в страната ще има интензивни валежи от дъжд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани