Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

8980
Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите
Снимка: Getty images

Украйна няма да може да организира ново контранастъпление до 2026 или 2027 г., смята The Economist. В същото време украинските въоръжени сили ще имат нужда от широко мащабна подкрепа от Запада за пробив. Въпреки това няма сигурност, че тази помощ ще продължи.

От края на февруари руската армия бавно напредва в Източна Украйна. Авдеевка (31 000 жители преди войната) падна първа, превръщайки се в най-голямата награда за Русия за почти една година битки. След това руските войници окупираха няколко села западно от Авдеевка. Напредъкът на Русия е резултат от огромното ѝ превъзходство в огневата мощ. В някои участъци от фронтовата линия за всеки снаряд, изстрелян от Украйна, руснаците отговарят със 177. Украинските войски пестят боеприпасите от страх те да не свършат. Този недостиг е резултат от забавянето на Америка да одобри нов пакет от военна помощ за Украйна от миналото лято.

Сега Конгресът одобри 60 милиарда долара помощ (48 млрд. долара са за военна помощ). Това е приблизително същата сума, която САЩ са прехвърлили на Украйна от началото на военните действия. Американският президент Джо Байдън подписа закона за помощта на 24 април и нареди незабавното изпращане на първата партида оръжия и боеприпаси на стойност 1 милиард долара, които ще пристигнат в Украйна до броени дни.

Още: Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е уверен, че украинските войски ще могат "да задържат линията" на бойното поле тази година, опровергавайки "наглото мнение" на диктатора Владимир Путин, че "времето е на негова страна". Майкъл Кофман от Carnegie Endowment счита, че новият пакет трябва да включва боеприпаси, които да стигнат поне за година. Още: Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Дисбалансът в огневата мощ през последните месеци вече доведе до мрачни последици. Превъзходството на Русия в артилерията ѝ позволява да прикрива с огън настъпващите си войски. Още по-лошото е, че Украйна е принудена да отблъсква атаки с пехотни сили, които използват ръчни гранати и стрелково оръжие, но не и с артилерийски огън.

Половин крачка напред

Дори нови доставки на оръжие и военна техника няма да обезсилят руското огнево превъзходство. С огромно население и колосални запаси от петрол, Русия може да събере нови войски. Следователно Украйна най-вероятно ще бъде принудена да предприеме отбранителни действия, тъй като не е в състояние да започне нова офанзива. И несигурността относно западната помощ няма да изчезне. След изборите за президент през ноември Америка може да стане по-малко приятелска страна към Украйна.

Най-тежките боеве в момента се водят за град Часов Яр, западно от Бахмут, който Русия превзе преди година след десетмесечни боеве. Ако Русия поеме контрола над Часов Яр, пред нея ще се отвори пътят към по-големите градове в Донецка област. За Украйна Часов Яр е стратегически укрепен район, тъй като се намира на хълм и е защитен от канал, окопи и други наскоро издигнати укрепления. Още: САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Командирът на бригадата, защитаваща Часов Яр, полковник Павел Федосенко, казва, че украинските войски държат града доста здраво под свой контрол. Миналия месец, на фона на тежки битки, Русия показа, че "няма силата или средствата" да извърши офанзива. Междувременно Украйна ѝ нанесе тежки загуби. Само в рамките на месец боеве на този участък от фронта тя унищожи около 100 бронирани машини. Руските щурмови самолети обаче се превърнаха в истинско мъчение за украинската армия. Полковник Федосенко и други командири подозират, че Часов Яр в крайна сметка все пак ще падне.

Доставките на оръжие обаче ще укрепят позицията на Украйна, давайки ѝ възможност да отблъсне по-голяма руска офанзива, която ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов очаква да започне през май. Превземането на такова важно населено място ще бъде колосална психологическа победа, но Русия вероятно няма достатъчно войски и бронирани машини.

Също така ще бъде трудно да се защити небето на Украйна. Русия безмилостно атакува украинските отбранителни заводи и енергийната мрежа, използвайки дронове и ракети. Украйна се опитва да отблъсне тези атаки с различни американски, европейски и съветски системи за противовъздушна отбрана. Подобно на артилерията, противовъздушната отбрана също изчерпва мунициите си. Видеоклипове, публикувани наскоро в социалните медии, показват руски Су-25, летящи ниско, осигурявайки непосредствена подкрепа на руската пехота. Руските разузнавателни дронове проникват до 40 километра зад фронтовата линия и никой не ги сваля. Това предполага, че Украйна няма достатъчно ПВО. Още: Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Отслабването на украинската противовъздушна отбрана има няколко пагубни последици. Липсата ѝ на предната линия дава на руските самолети с техните управляеми бомби по-голяма свобода на маневриране и те извършват по 100-130 полета на ден. В най-лошия случай Русия може да постигне господство във въздуха, което ще ѝ позволи да бомбардира фронтовата линия колкото си иска, както направи в Мариупол през първите месеци на войната. При такива обстоятелства за Украйна ще бъде много по-трудно да запази сегашната си позиция.

Много възможни стъпки назад

Русия нанася щети и на инфраструктурата, разположена далеч от фронта. На 16 април украински официален представител съобщи, че Русия е унищожила общо 7 гигавата мощности за производство на електроенергия за няколко седмици, оставяйки Украйна само с 10 гигавата мощности. Сега тази страна е почти изцяло зависима от атомните електроцентрали. Русия едва ли ще ги бомбардира, но може да извади от строя електропроводите им. Киев вече въвежда спирания на тока, което се отразява на морала на населението.

Не е изненадващо, че Украйна има остра нужда от системи за противовъздушна отбрана. Новият пакет от американска помощ може да включва няколко типа ракети. Но Украйна има нужда и от пускови установки. Тя разполага с 5 до 10 батареи Patriot, които я защитават от високоскоростни балистични ракети с голям обсег. Те обаче покриват градовете, а инфраструктурата и фронтовата линия остават незащитени. Украйна се надява, че Полша, Испания и други страни ще ѝ прехвърлят допълнителни системи за противовъздушна отбрана. Още: Ракети ATACMS и Storm Shadow: САЩ и Великобритания готвят много оръжия за Украйна

Очакваната американска помощ оказва сериозна психологическа подкрепа на изтощените украински войски. По време на планираната лятна офанзива Путин вероятно се е надявал да се възползва от недостига на боеприпаси в Украйна и да постигне значителен напредък. Това от своя страна може да засили съмненията сред членовете на НАТО и американските политици относно способността на Украйна да окаже дългосрочна съпротива на Кремъл. Ако Путин успее да демонстрира, че руската военна машина е неудържима и Украйна е обречена, той може да се надява да договори изгодна сделка с Доналд Тръмп, ако той отново стане президент на САЩ. В този случай Путин би принудил Украйна да капитулира при унизителни за нея условия.

Одобрението на пакета от помощи може да промени намеренията на Путин. В краткосрочен план това може да го принуди да ускори настъплението в сектори на фронта като Часов Яр, за да окупира възможно по-голяма територия, преди боеприпасите да достигнат фронтовата линия. Но ако Украйна се въоръжи достатъчно през следващите месеци, руската офанзива вероятно ще се провали или Москва ще постигне само незначителни успехи, като същевременно ще понесе огромни загуби в жива сила и техника.

Ако това се случи, то ще бъде тежък удар за Русия. Военната машина на Путин не може да поддържа сегашното си темпо за неопределено време. Руската артилерия стреля толкова интензивно, че дулата на оръдията ѝ се износват. През следващата година руската армия вероятно ще получи само малък брой артилерийски оръдия и ще трябва да използва повече ракети. Но една ракета изисква 5 пъти повече експлозив, а това също е дефицит. Освен това, според наличните оценки, Русия е загубила около 3000 танка за една година, което се потвърждава от данни на базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания. От началото на военните действия нейните загубите в бронирани бойни средства възлизат на около 10 000 единици. Тя ги замени с оборудване от съветски резерви, но и те ще попривършат след около две години. "Капацитетът на отбранителната промишленост на Русия ще достигне своя връх през 2025 г.", гласят западни оценки. Още: Милиони за оръжие за Украйна се бавят много заради бюрокрация

Междувременно съюзниците на Украйна увеличават своя потенциал. Законът, приет от Конгреса, включва капиталови инвестиции за увеличаване на производството на боеприпаси. Годишното производство на ракети-прехващачи PAC-3 за системата за противовъздушна отбрана Patriot може да бъде увеличено с 20% през следващата година, а производството на снаряди в Америка трябва да нарасне до 1,2 милиона. Ако добавим към това европейските снаряди (1,4 милиона тази година и 2 милиона в бъдеще), се оказва, че Украйна скоро ще настигне Русия.

Увеличаване на усилията

В дългосрочен план основният проблем за Украйна няма да бъде недостигът на боеприпаси, а недостигът на жива сила. На 3 април президентът Володимир Зеленски подписа дълго отлаган закон, който намалява наборната възраст от 27 на 25 години: Зеленски подписа закона за мобилизацията: Откога влиза в сила

Въоръжените сили на Украйна настояваха да се предприемат тези мерки в продължение на много месеци, но Зеленски не се съгласи, загрижен за политическите и икономическите последици. Кофман твърди, че човешкият потенциал ще бъде "решаващият фактор" за Украйна тази година. Много малко от и без това недостатъчните формирования имат млади, физически здрави и добре обучени войници, за да извършат сериозна офанзива.

Миналогодишната украинска контраофанзива се провали поради различни причини: забавяне на доставката на западни оръжия, масивно подсилване на руската отбрана по време на оперативната пауза, грешни очаквания по отношение на безпилотните самолети, които изпълниха небето над бойното поле, и стратегически грешки на украинското командване като решението да настъпят едновременно на изток и на юг, разпръсквайки силите си.

Друг много важен момент беше липсата на умения и способности. Украинските части, оборудвани с непознати западни оръжия, трябваше да провеждат сложни комбинирани операции срещу добре подготвена отбрана. Липсата на опит в провеждането на такива координирани офанзиви доведе до факта, че днес Русия и Украйна воюват предимно на ротно ниво, а не на ниво батальони или бригади. Дори една от страните да намери пролука в отбраната на врага или да я пробие, тя не успява да надгради успеха си.

Страната, която първа се научи как да извършва големи операции, ще получи голямо предимство. Ако Украйна иска да постигне това, се нуждае от дългосрочна подготовка и обучение. Трудността се състои в това, че тя по никакъв начин не може да изведе цели части от предната линия в тила, за да проведе с тях продължително обучение. Вторият въпрос е къде да го проведе.

Където и да се провежда бойна подготовка, това ще отнеме много време. Източник, запознат с процеса на планиране, каза, че украинската армия няма да може да получи сериозни нападателни способности до 2026 или 2027 г. Ще трябва да продължат и усилията за отслабване на бойната мощ на Русия.

Миналата година естонското министерство на отбраната публикува стратегически документ, в който се твърди, че Украйна ще трябва да изважда от строя 50 000 руски войници на всеки 6 месеца, за да попречи на Русия да изгради по-силна армия. Освен това Киев ще трябва да нанесе далечни удари по Крим, Черноморския флот и бази на руските военновъздушни бази, за което ще му трябват постоянни доставки на ракети с голям обсег. Тази седмица стана ясно, че Америка тихомълком е доставила на Украйна балистични ракети с голям обсег ATACMS, които вече се използват. Също така ще е необходимо да се затегнат западните санкции, за да се подкопае руската военна индустрия.

С други думи, Украйна все още е на няколко години далеч от големи военни пробиви. И дори тогава те ще бъдат възможни само ако се запази и увеличи мащабната западна подкрепа. Но в това няма никаква сигурност, особено предвид капризите на американската политика. Тръмп беше много по-малко решителен в подкрепата си на Украйна от Байдън. Но дори Байдън да бъде преизбран, следващият Конгрес може да се окаже още по-спорен и свадлив спрямо Украйна от сегашния, пише The Economist.

Частно някои западни лидери твърдят, че тъй като битките вероятно ще се проточат и в най-добрия случай ще стигнат до задънена улица, мирно споразумение, което би замразило фронтовата линия и би допуснало остатъците от Украйна в ЕС и НАТО (което е по-малко вероятно) би било стратегическо победа за Киев и поражение на Москва. Други се съмняват, че Русия ще се съгласи с подобни условия и ще ги изпълни, както и че западните страни ще могат да предоставят на Украйна достатъчни гаранции. Има и такива, които искат Украйна да продължи да воюва. Те се надяват, че слабостите и недостатъците на Русия ще принудят Кремъл да изтегли войските си или да се съгласи на по-добра сделка за Киев. Още: "Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

Някои военни експерти считат, че боевете ще продължат, докато Путин е жив. "Войната може да продължи, докато този режим остава в Русия“, каза неотдавна Буданов пред The Washington Post.

Новият закон за военна помощ за Украйна включва редица разпоредби, изискващи от администрацията на Байдън да представи стратегия за Украйна в Конгреса в рамките на 45 дни. Неговите членове са длъжни да определят конкретни цели, както и бюджет за постигането им, след което да го актуализират на всяко тримесечие. Това може да не е нищо повече от смокинов лист, но поне ще стане ясно, че разработването на приемлив дългосрочен план е дори по-трудно от разпределянето на пари.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com