Няма да има руски санкции срещу Белград заради газовата диверсификация

6044
Няма да има руски санкции срещу Белград заради газовата диверсификация

Американският посланик в Белград Майкъл Кирби не очаква да има последствия за Сърбия поради нейното решение да получава американски газ от Азербайджан.

"Не очаквам подобно нещо. Сърбия трябва да получава газ от всички възможни чуждестранни източници, които са достъпни, но и от домашните. Това включва и Азербайджан, ако това е възможно, но и от Русия. В бъдеще това може да става и от Северна Африка", каза Кирби пред белградското издание "Блиц". Той поясни, че за "Сърбия е добре да диверсифицира доставките си и поради тази причина подкрепя тези решения".

Сърбия е лидер по защита на детските права

Директорът на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия, Мари Пиер Поарие, заяви, че Сърбия е лидер в региона по реформи в системата за детскат...

Както е известно, вчера сръбският премиер Александър Вучич, по повод предстоящата му визита в САЩ уточни, че страната е длъжна да диверсифицира доставките си на газ. Не трябва да позволим през 2019 година да не знаем от къде ще взимаме газ, каза той и поясни, че след 2019 година Сърбия няма да може да получава руски газ от Унгария през пункта Берегово и тогава ще изпадне в тежка ситуация. "Ние сме готови да приемем руски газ. Но искам да ми кажете откъде ще пристигне? През Турция, Гърция или България, кой ни гарантира това нещо, защото е ясно за всички, че няма да получаваме през Берегово", каза още той.

Сръбският премиер смята, че страната може да получава от Азербайджан 300 - 400 млн.куб/м газ, което не е достатъчно за битовите потребители и промишлеността.

"Предстоящото ми посещение в САЩ в началото на юни е много важно за Сърбия. Там ще се срещна с държавници, бизнесмени, с представители на огромен брой американски компании - Дженерал електрик, Фрийпорт, Ен Си Ар и всички компании, които вече са инвестирали или планирали да инвестират в Сърбия", каза Вучич и съобщи, че ще разговаря с вицепрезидента Джо Байдън и със сенатора Джон Маккейн.

Надявам се да се срещна и с помощник-държавния секретар Виктория Нюланд, каза още сръбският министър-председател и определи визитата си в САЩ като "много напрегната, но добра и важна за Сърбия".

Лоша новина за "Турски поток": Македония и Сърбия ще се съобразяват с ЕС

Перспективите за излизането на газопровода „Турски поток“ зад пределите на Турция стават все по-малко реални, пише руският ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани

Лекар: Това е най-добрата риба при диабет и болна щитовидна жлеза
Лекар: Това е най-добрата риба при диабет и болна щитовидна жлеза

Тази риба се консумира пържена, печена и дори пушена. Но малко хора се замислят как това ястие влияе на здравето. "Всъщност мойвата е малко по-различна...