Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел, Иран или случайностите стоят зад смъртта на Раиси: Говори Калоян Константинов (ВИДЕО)

21 май 2024, 19:30 часа • 17757 прочитания

"Често в политиката това, което си мислим, че е конспирация, е случайност или глупост". Така в Студио Actualno главният редактор на "КлинКлин" Калоян Константинов коментира спекулациите, че израелското разузнаване Мосад е убило иранския президент Ебрахим Раиси.

Още: След смъртта на иранския президент Раиси: Ето какво следва (СНИМКИ)

Мосад ли е зад смъртта на иранския президент?

Държавният глава загина в катастрофа с хеликоптер в Северозападен Иран на 19 май заедно с външния министър Хосейн Амирабдолахиан и още няколко официални лица. Според Константинов, който е докторант в Института за балканистика към БАН, живял е в Близкия изток и е отразявал протестите в Иран, Израел в момента се е концентрирал на друго място - войната срещу "Хамас". "Ако се окаже, че Мосад са го убили, това е обявяване на война и ще доведе до безпрецедентни последици за самите тях", коментира той.

Още: Хеликоптер на 30 г. с нулева поддръжка: Небрежност или нещо друго уби иранския президент? (СНИМКИ и ВИДЕО)

Друга от теориите е, че режимът в Техеран го е ликвидирал, при положение че името на Раиси се спрягаше за следващ върховен лидер - наследник на аятолах Али Хаменей. Гледайте във видеото какво смята Константинов за тези твърдения и как анализира кръговете на влияние в Иран и тяхното взаимодействие.

Снимка: Getty Images

Кой е Раиси?

Раиси "ще бъде запомнен като „палача от Техеран“ и като един некомпетентен президент", смята журналистът. Той припомни как в края на 80-те години на миналия век Ебрахим Раиси оглавява иранската версия на Народен съд, който осъжда опозиционери на аятоласите. "Хиляди хора... той има тяхната кръв по ръцете си. Оттогава насам иранците го ненавиждат".

Още: "Кога ще умрете всички?": Иранците празнуват масово смъртта на Раиси (ВИДЕО)

Гледайте още във видеото: двойният стандарт на иранските лидери - потискат гражданите, а живеят в луксозни вили на запад; какво следва в Иран и ще има ли промяна в политиката на страната?

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес