"Час по-скоро РСМ да промени реториката си": Радев кани Силяновска в България (СНИМКИ)

6893
"Час по-скоро РСМ да промени реториката си": Радев кани Силяновска в България (СНИМКИ)
Снимка: Прессекретариат на държавния глава

"България очаква от Република Северна Македония час по-скоро промяна в реториката и най-сетне прекратяване на езика на омразата, подчерта президентът Румен Радев пред медиите в Рим. Според него РСМ трябва да покаже, че наистина желае да бъде част от обединена Европа като изпълни всички изисквания, които се представят от ЕС, така, както е било за всяка страна членка.

Думите на президента идват на фона на последните изявления на македонския президент Гордана Силяновска - Давкова, която още в самото начало говори за реципрочност на македонско малцинство в българската конституция за сметка на вписването на българите в македонския основен закон, въпреки че само второто е прието и одобрено от двете страни с ратифицирането на френското предложение през 2022 г. и  е част от условията на България за вдигане на така нареченото вето за ЕС. Припомняме също, че по време на встъпването си в длъжност Силяновска-Давкова създаде международен скандал, нарушавайки Преспанското споразумение с Гърция, наричайки страната си "Македония", а не с конституционното й име "Република Северна Македония".

Имало ли е среща с македонския президент

Радев даде разяснение дали е имал среща с македонския президент, която също е на посещение във Ватикана и Италианската република. ОЩЕ: Силяновска каза кога ще се срещне с Радев

Президентът посочи, че срещата не се е провела поради програмите на двете делегации, но изрази надежда тя да се случи в близко бъдеще. Радев определи като положителен знак, че президентът на РСМ е проявила стремеж за среща на най-високо равнище.

Българският президент напомни, че е ред на президента на РСМ да посети страната ни, а такава покана досега е била отправяна на най-високо равнище.

Радев на аудиенция при папата

Българският държавен глава бе приет от главата на Римокатолическата църква по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май.

Светият отец пожела здраве, мир и благоденствие на България и българския народ.  „Нека вашите млади хора бъдат по-силно „вкоренени“ в България и нека знанията, които получават, да бъдат насочени към бъдещето, така че народът ви да успява“. Това послание е отправил папа Франциск по време на разговора си с президента Румен Радев. Държавният глава посочи, че папа Франциск е пожелал и в България да се раждат повече деца и те да получават достойно образование, обвързано с възпитание, за да растат с уважение и познаване на българската история, литература, език и култура.

 „Най-добрата приемственост в традициите и националния дух е между поколенията и затова папа Франциск ни пожела да пазим жива и да укрепваме връзката между поколенията“, подчерта Румен Радев. Според Светия отец е необходимо да се грижим повече за възрастните хора, защото те заслужават уважение. Във връзка с това папа Франциск е подарил на президента литография, показваща именно връзката между поколенията, на която е изобразен млад човек, подаващ ръка на по-възрастен, за да му помогне да се изправи.

Държавният глава е подарил на Светия отец оригинална икона на светите братя Кирил и Методий от втората половина на 19 век. Иконата е дело на зографи от Софийската иконописна школа и е рисувана с природни бои, оцветени с естествени багрила. В произведението свети Кирил държи свитък с българската азбука, а свети Методий – книга, написана с български букви – „В началото бе Словото“. ОЩЕ: По повод 24 май: Румен Радев заминава за Ватикана

Визатата на Радев в Рим

След аудиенцията при папа Франциск президентът Румен Радев посети базиликата „Сан Клементе“, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език. Държавният глава присъства на Божествена света литургия, отслужена на централния олтар на базиликата от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. По-късно президентът ще посети и базиликата „Санта Мария Маджоре“, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука. В Рим Румен Радев ще отдаде почит пред паметника на Патриарха на българската литература Иван Вазов. По време на визитата си във Ватикана и Италианската република Българският държавен глава е придружаван от съпругата си Десислава Радева. ОЩЕ: Първа визита в чужбина: Новоизбраният президент на РСМ в Рим за 24 май

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Тежка катастрофа в Гърция: Има загинали

Горещата вълна в Кипър взе първата си жертва

"Данас": Белград подписа смъртната присъда на журналиста Андрей Гньот с екстрадиция в Беларус

Румъния въведе в експлоатация нова система "Пейтриът"

Скандал с албанския премиер: Еди Рама фигурира в разследване за наркотрафик

Рокади в гръцкото правителство: Мицотакис уволнява министри

Задържаха голяма пратка кокаин на пристанище Пирея

Силно обгоряло тяло на жена откриха на гръцки остров

Без мобилни телефони в училищата в Румъния

Полицията е на крак: Мечка нахлу в кошара и изяде няколко овце в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани