Правителството отпуска 180 000 лв. за паметник край Цариброд

2058
Правителството отпуска 180 000 лв. за паметник край Цариброд
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ между Правителството на Република България и Община Цариброд ще бъде подписано днес от извънредния и пълномощен посланик на България в Сърбия Радко Влайков и кмета на град Цариброд Владица Димитров. Церемонията ще се състои от 11 часа в град Цариброд, Република Сърбия, съобщиха от МВнР.

Одобреният за финансиране от българската държава чрез бюджета на Министерството на външните работи проект на Община Цариброд за изграждане на електрифицирана инфраструктура на комплекса „Нешков връх” е на стойност 180 000 лева и се реализира по линия на българската политика за сътрудничество за развитие. Проектът е от изключително значение за местната общност с преобладаващо българско население. Паметникът-костница „Нешков връх” е сред най-значимите културно-исторически паметници в историята на България и Сърбия. В него почиват костите на загиналите българи и сръбски войни в братоубийствената война от 1885 г.

Българите в Западните покрайнини заплашени на изгубят и последната си медия

Депутатите в Европейския парламент в скоро време ще гласуват доклада за напредъка на Сърбия, а един от важните въпроси в документа е по...

Тази година по линия на българската политика за сътрудничество за развитие ще бъдат подпомогнати проекти в 9 държави от Западните Балкани и Източното партньорство, включително и в Сърбия. Общата стойност е близо 3,5 млн. лева. В Сърбия ще бъдат финансирани още проекти в Босилеград, програми за сближаване на сръбското и европейското образование и други. На среща в София през април т.г. министърът за европейската интеграция на Република Сърбия Ядранка Йоксимович благодари на министъра на външните работи Екатерина Захариева за проектите, които се реализират с подкрепата на България по линия на помощта за развитие, и подчерта тяхната значимост.

С реализирането на проекта „Нешков връх” ще се подобри инфраструктурата на историческата местност, достъпът до нея и до прилежащия манастирски комплекс „Св. Троица“. Растящият брой туристи – българи, сърби и чужденци, които посещават местността и тежкият, труднодостъпен терен, принуждава още през 2016 г. Община Цариброд да търси варианти за асфалтиране на пътя и изграждане на необходимата инфраструктура за пълноценен достъп. Финансирането на проекта ще насърчи туризма и ще спомогне за по-голямата популяризация на „Нешков връх”.

Първият етап от проекта, който българската държава ще финансира, е изграждането на електрифицирана инфраструктура на комплекса. Планира се и последващо осветяване на паметника, което ще позволи през тъмната част на денонощието той да се вижда от Цариброд и прилежащата околия, както и от България. Във втория етап от проекта е предвидено изграждането на асфалтов път между Цариброд и „Нешков връх”, за което Община Цариброд е осигурила бюджетно финансиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика