Словения обмисля да вдигне ограда по границата с Хърватия

5205
Словения обмисля да вдигне ограда по границата с Хърватия
Снимка: Getty Images/Guliver

Словения заяви, че обмисля всички възможности, в това число и вдигането на ограда по границата си с Хърватия, ако европейските лидери не успеят да се договорят за единна европейска политика спрямо мигрантската криза на фона на увеличаващ се наплив на хора към страната през последните дни. Това съобщава Reuters.

Притокът на хора в Словения започна миналата събота, след като Унгария затвори своята граница с Хърватия. Според словенския премиер Миро Цецар общо 50 400 души са влезли в страната от тогава като в момента на нейна територия има 10 300 души.

„Ние не можем да приемем толкова бежанци за такъв малък период от време... Просто е непоносимо“, каза Церар. На въпрос дали има възможност за строеж на ограда по границата той заяви: „Ние обсъждаме и тези опции“.

В неделя лидерите на няколко държави от Европа и Балканите трябва да се срещнат в Брюксел, за да обсъдят последното развитие на имигрантската криза.

По-рано днес над 4000 души успяха да съборят оградата на граничния пункт Шентил на границата между Словения и Австрия и потеглиха пеша към австрийския град Грац.

Австрийската полиция тази нощ затвори пункта поради огромния мигрантски натиск. Около него се бяха събрали хиляди мигранти. От тази сутрин на територията на Словения се намират над 40 000 мигранти, съобщи полицията в Любляна. Огромната част от тях са разположени на палатки в Шентил и Горна Радгони.

Според първоначалните данни тази нощ от Хърватия в Словения са пристигнали поне 6000 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани