Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Горещата вълна в Кипър взе първата си жертва

14 юни 2024, 23:30 часа • 1533 прочитания

91-годишна жена е първата жертва на екстремната жега в Кипър, предаде АФП. Юнските температури достигнаха 45°C. Здравните власти съобщиха, че жената е починала в болница в Никозия от топлинен удар. Други петима възрастни пациенти са подложени на лечение в тежко състояние.

Говорителят на държавната здравна организация Хараламбос Харилау заяви, че жената е получила два пъти сърдечен арест при пристигането си в отделението за спешна помощ. Лекарите установяват, че сърдечният арест е в резултат на топлинен удар.

Още: Червен код за екстремни жеги в Кипър

Кипър вече издаде първата за лятото червена тревога за екстремни горещини. 14 юни беше най-горещият юнски ден, регистриран някога на средиземноморския остров. Министерството на труда забрани тежка или умерена работа на открито в следобедните часове. Между 12 и 16 ч. беше преустановено и транспортирането или доставката на продукти с двуколесни превозни средства.

Министерството на образованието прекъсна учебните занятия в началните училища, детските градини и училищата за деца със специални нужди. Метеоролозите предупреждават, че горещините от над 40°C стават все по-чести и продължителни. Рекордната температура на 14 юни е с 10 градуса над средната сезонна температура за Кипър.

Още: Земеделците в Кипър получават обезщетение заради пожарите

В началото на тази седмица Гърция вече беше обхваната от гореща вълна, което накара властите да затворят Акропола в Атина и други туристически забележителности през най-горещите часове на деня. Максималните температури на гръцкия ваканционен остров Крит достигнаха 44,5°C, предава БГНЕС.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес