Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Данас": Белград подписа смъртната присъда на журналиста Андрей Гньот с екстрадиция в Беларус

14 юни 2024, 22:50 часа • 3167 прочитания

Върховният съд в Белград взе решение да екстрадира журналиста Андрей Гньот в родния му Беларус. Досега той беше под домашен арест в Сърбия. Гньот е предоставил на сръбската съдебна система десетки документи относно опасността, която го грози от режима на Луканшенко, но резултат няма, предава БГНЕС.

„В съда бяха представени не само моите показания, но и неоспорими факти: резолюции на Общото събрание на ООН за ситуацията в Беларус, официални писма за моята политическа и журналистическа дейност, която диктатурата счита за екстремистка, решения на Съвета на Европа. Прокурорът, който подписа заповедта за моето издирване и арест, е вписан в списъка на санкционираните поради системно нарушаване на човешките права и преследване с политическа цел”, обясни журналистът пред вестник "Данас".

Още: Сърбия благодари на Русия, че е гласувала срещу резолюцията за Сребреница

Съдът в Белград обаче отказва да разгледа и да отчете доказателствата - 78 на брой. "Решението на Върховния съд за моята екстрадиция е механично, сякаш става дума за килограм картофи, а не за човешки живот", подчерта Гньот. Той все още не може да повярва, че Сърбия ще го екстрадира.

"Честно казано, не разбирам как съвременна Сърбия, избрала европейската посока за развитие, може да направи нещо подобно. Ние сме в центъра на европейската цивилизация, правителството на Сърбия прие новаторска програма за развитие на страната и тя е отлична, но не е възможен напредък без зачитане на човешките права, гаранции за човешка сигурност и зачитане на човешкия живот. Искрено се надявам, че това е грешка, човешкият фактор на Върховния съд, който не може да се изключи“, посочи Гньот. "Решението на Върховния съд не е скок в бъдещето, а падане в тъмното минало. И това е страшно. Наистина се страхувам за живота си", добави той. 

Още: Война на Балканите? Сърбия заплаши суверенитета на 4 държави

Андрей Гньот няма съмнение, че в Беларус го очакват мъчения или дори смъртна присъда. „Режимът постави дори Асоциацията на спортистите на Беларус в списъка на екстремистките организации и официално обяви медиите, с които си сътрудничих, например Радио Свободна Европа и много други, за екстремистки. Известната плувкиня, звезда на световния спорт и гордост на Беларус Александра Герасименя беше осъдена задочно, без да присъства тя или адвокатите й, на 16 години затвор само защото се обяви против насилието и нарушаването на закона“, обясни той.

Герасименя днес живее в държава от Европейския съюз, защото там е безопасно. В Беларус обаче ситуацията е напълно противоположна. „Но безопасно ли е за мен? Разбира се, че не. В Беларус има смъртно наказание, всяка година се изпълняват няколко смъртни присъди - т.е. всяка година се разстрелват хора“, посочи Гньот.

Още: Сърбия и Република Сръбска декларираха "защита на сръбските национални интереси"

Журналистът е сигурен, че всеки от тези варианти е абсолютно възможен и в неговия случай. И все пак не губи надежда, решен е да се бори за живота си. „Просто нямам избор. Вече бях репресиран от режима на Беларус. Прекарах повече от седем месеца в затвора, имам големи здравословни проблеми, заплашващи да загубя половината от тялото си - получих частична парализа на левия си крак в затвора, въпреки че нямах наранявания или проблеми в миналото. Не трябва и не мога да спра да се бия, иначе животът ми от по-малко от 42 години ще бъде съкратен. Имам да направя още много за себе си и за хората“, заяви Гньот.

„Моят случай е пример за стотици хиляди, ако не и милиони хора в Европа и извън нея. Доброто трябва да победи злото. Ръцете на беларуската диктатура са обляти в кръв, но не трябва да има беларуска кръв по ръцете на Сърбия“, каза още той, цитиран от БГНЕС.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес