Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рокади в гръцкото правителство: Мицотакис уволнява министри

14 юни 2024, 14:15 часа • 1014 прочитания

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис промени консервативното си правителство, уволнявайки четирима министри и седем заместник-министри. Новината съобщава гръцкото издание Kathimerini.

Бъдещите министри ще положат клетва в петък от 18 часа. в президентската резиденция в присъствието на президента Катерина Сакеларопулу, а новият кабинет ще заседава в събота. 

Рокадите

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис назначи в петък нов министър на развитието и замени своя министър на труда при промени в кабинета. 

Такис ​​Теодорикакос беше назначен за министър на развитието, докато Ники Керамеус пое ресора на министерството на труда.

На Никос Панайотопулос беше възложен ресор миграция, а Теодорос Ливаниос беше назначен за вътрешен министър. Портфолиото за развитие на селските райони беше връчено на Костас Циарас.

Мицотакис запази своя финансов министър Костис Хацидакис непроменен. ОЩЕ:Мицотакис обеща на Зеленски да продължи да помага на Украйна

Задават ли се предсрочни избори в Гърция?

Партията Нова демокрация на Мицотакис, която ръководи Гърция от 2019 г., стана първа на изборите за ЕС в неделя с 28,3% от гласовете, но не успя да постигне целта от 33%, която Мицотакис си постави по време на предизборната си кампания, и беше доста под 40%, които партията му получи на националните избори през юни 2023 г.

По-рано тази седмица Мицотакис обаче изключи възможността за предсрочни избори, като каза, че ще продължи с коригиращи действия, за да покаже на гърците, че властта е взела предвид тяхното послание. ОЩЕ: Кандидат от затвора: Първо го избраха за кмет, а сега стана евродепутат

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес