Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първа публична поява след тежката диагноза: Кейт Мидълтън изглежда фантастично (ВИДЕА)

15 юни 2024, 21:33 часа • 4898 прочитания

Кейт Мидълтън, принцеса на Уелс, пристигна в Бъкингамския дворец за официалното тържество по случай рождения ден на краля - първата ѝ публична поява след разкриването на диагнозата ѝ рак. Принцесата и съпругът ѝ принц Уилям бяха забелязани да се придвижват заедно към двореца, докато започваше церемонията Trooping the Colour.

Още: Кейт Мидълтън е получила усложнения от химиотерапията

Събитието - едно от най-важните в кралския календар - е традиция, която отбелязва официалния рожден ден на британския владетел вече повече от 260 години. Истинският рожден ден на Чарлз обаче е през ноември.

Снимка: Getty Images

Дългоочакваната поява на Кейт

Хора от всички възрасти се бяха събрали по протежение на търговската улица за събитието. Някои от зрителите носеха шапки и шапки-чадъри, а други развяваха знамена. Най-патриотично настроените пееха националния химн. Появата на Кейт беше основна тема за обсъждане сред зрителите. "Много сме развълнувани", каза 41-годишната Рейн Гелденхуйс пред CNN. "Надяваме се да се качи на балкона и да видим отново красивото ѝ лице... Липсваше ни да я видим на публично място, така че сме тук най-вече заради нея", добави тя.

 

Принцесата на Уелс наблюдаваше останалата част от парада със семейството си наблизо и се присъедини към кралското семейство на балкона. Това е важен момент във възстановяването ѝ, като отбелязва първата ѝ публична поява от Коледа насам - седмици преди диагностицирането на рака.

На 14 юни Кейт даде актуална информация за здравословното си състояние, като заяви, че е постигнала "добър напредък" във възстановяването си. Но тя добави, че очаква лечението ѝ да продължи още няколко месеца. Крал Чарлз III също участва, въпреки че също се лекува от рак.

Още: Кейт Мидълтън страда от тежки странични ефекти от химиотерапията

Как се е развила традицията

Trooping the Colour е великолепен военен спектакъл, при който 1400 офицери и войници, заедно с 400 музиканти и 200 коня, преминават по улиците на Лондон от Бъкингамския дворец до Horse Guard's Parade, а тълпите се нареждат по маршрута.

Британските крале и кралици удвояват празненствата си от 18 век насам, като организират както публично празненство - официалния рожден ден, така и по-скромно събитие на истинската дата.

Още: Приятел на Кейт Мидълтън призна какво се случва с лечението ѝ

Смята се, че традицията е започнала с лудия по партитата крал Джордж II през 1748 г. Подобно на Чарлз III, Джордж е роден през ноември, когато британското време често е далеч от идеалното.

След тържественото шествие парадът се връща в двореца, където владетелят и членовете на семейството традиционно се събират на прочутия балкон, за да посрещнат отдолу ликуващите тълпи от доброжелатели.

Промените заради здравето на краля

Снимка: Getty Images

В малка промяна от миналогодишната си инагурационна процесия крал Чарлз ще участва в нея от каляска, а не на кон. Той и кралица Камила бяха докарани в карета по търговската улица заедно с други кралски особи. Тазгодишната процедура е адаптирана, тъй като 75-годишният крал продължава лечението си от неуточнена форма на рак.

Още: Вандали се подиграха с портрет на Чарлз III в Лондон (ВИДЕО)

Лекарите са окуражени от напредъка му и му позволиха да се върне към публичните си задължения през април, но всеки негов ангажимент се преразглежда и адаптира, когато е необходимо. По време на събитията днес той направи преглед на войските, седнал в карета на Аскот, заедно с кралица Камила.

Три от конете на британската армия, които препускаха през Лондон през април, се върнаха на служба и участваха в парада по случай рождения ден този уикенд. Останалите два коня "се наслаждават на лятна почивка в Чилтърнс" и според армията ще се върнат на служба своевременно, пише БГНЕС.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес