Трима задържани в Турция по подозрение за убийството на сирийски активист

2589
Трима задържани в Турция по подозрение за убийството на сирийски активист
Снимка: iStock/Guliver

Турските власти арестуваха трима заподозрени за убийството на сирийския режисьор и опозиционен активист Наджи Джерф.

Джерф беше убит посред бял ден в провинция Газиантеп в края на миналия декември докато е подготвял филм срещу „Ислямска държава“. Режисьорът беше застрелян пред сграда, където се помещават анти-правителствени сирийски медии.

От Москва заявиха, че обвиненията на Турция за бежанците са цинични

Москва смята за абсурден и циничен опита на турския премиер Ахмет Давутоглу да прехвърли отговорността за смъртта на сирийските бежан...

Съдът в Газиантеп задържа под стража един заподозрян и двама негови съучастници, съобщи Анадолската агенция. Няма повече подробности за тяхната идентичност.

Наджи Джерф беше главен редактор на списание „Хента“, а наскоро продуцира документален филм за убийството на сирийски активисти от „Ислямска държава“. Джерф е работил и като активист към групата „Ракка е убивана мълчаливо“, съставена от граждански журналисти, които заснемат нарушенията на човешки права и убийства под управлението на „Ислямска държава“ в сирийския град Ракка.

Наджи Джерф не е единственият опозиционен активист, убит в Турция. В края на миналия октомври „Ислямска държава“ пое отговорност за убийството на младия анти-Асад активист Ибрахим Абделкадер и неговия приятел Фарес Хамади.

Убийството на Джерф беше широко осъдено в международен план и се изразиха съмнения за безопасността на сирийските дисиденти, базирани в Турция.

14 души загинаха при две катастрофи с бежанци в Турция

Четиринадесет души, от които 13 сирийски бежанци, загинаха, а десетки други бяха ранени в две катастрофи с автобуси в Турция, предаде ...

Организацията „Репортери без граници“ призоваха турските власти да осветлят подробностите около тези случаи на убийства на опозиционни сирийски активисти.

Групата „Ракка е убивана мълчаливо“ е създадена през април 2014 година като реакция срещу „Ислямска държава“, която пое контрола над града, изтласквайки бунтовническите сили. Активистите са известни и с акциите си срещу правителството на Башар Асад.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com