Природозащитници предупреждават - готви се огромно застрояване на Банско без ОВОС

2523
Природозащитници предупреждават - готви се огромно застрояване на Банско без ОВОС

Екоминистерството разрешава Банско да бъде застроено с още 8 комплекса, в които има капацитет за допълнителни 40 хиляди легла. Това става без екологична оценка, предупреждават от "За да остане природа в България".

Ако това стане факт, обитателите на Банско могат да достигнат до 60 000 души в пиковите моменти. А новата пречиствателна станция на града е с капацитет на 30 000 еквивалент жители, посочват природозащитниците.

Липсват квалифицирани кадри за туризма в Банско

Хотелиери и ресторантьори в курорта Банско алармират за проблем с липсата на достатъчно подготвени и квалифицирани кадри в сферата на т...

Според "За да остане природа в България" някои от новите квартали граничат с Национален парк Пирин. В един от тях е замислено да се сложи и долна станция на все още неразрешената втора кабинкова линия за ски зона Банско.

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград е одобрила за застрояване без екологична оценка тези нови 2600 декара край Банско. Само в тези осем селищни образувания се очаква новата застроена площ да достигне 3 милиона кв.м., от която 750 000 кв.м. вече са построени.

През последните 15 години Банско се разрасна като град от малко над 9000 души население до курортен комплекс с около 20 хиляди легла. Ски зона Банско, построена с концесия върху изключителната държавна собственост, каквато е Национален парк Пирин, е била разчетена за тези първоначални 9000 души. Това увеличаване на застроените площи в град Банско не е обвързано с потенциала на града – даже оптимистичната прогноза за брой на жителите на Банско, разгледана в Общия устройствен план на общината, предвижда намаляване на настоящия брой жители до 2035 година, казват от "За да остане природа в България".

Съгласно готвения нов план за управление на парка се предвижда увеличаване с 14 пъти (!) на зоната за ново строителство в сърцето на планината, както и промишлен дърводобив и сеч върху 60% от територията на националния парк (при 0% сега).

Природозащитници: МОСВ тихо ще разреши промишлена сеч и нови строежи в Пирин и Витоша

МОСВ бърза да приеме в отпускарския сезон новите планове за националните паркове "Пирин" и "Витоша", за да може още този сезон да започ...

Коалицията "За да остане природа в България“ ще обжалва решението на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград пред министъра на околната среда и водите заради нарушаване на Закона за опазване на околната среда. Природозащитниците предупредиха, че готвят национален протест срещу разрушаването на уж защитената природа на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Вандалска проява или опит за сплашване: Потрошиха кола с метален прът

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com