Природозащитници: МОСВ тихо ще разреши промишлена сеч и нови строежи в Пирин и Витоша

1890
Природозащитници: МОСВ тихо ще разреши промишлена сеч и нови строежи в Пирин и Витоша

МОСВ бърза да приеме в отпускарския сезон новите планове за националните паркове "Пирин" и "Витоша", за да може още този сезон да започне сеч. Това обяви "За да остане природа в България", която ще направи протест през септември.

Според неправителствената коалиция в новите планове за двата парка има скандални неща. Проектът за план за управление на Национален парк "Пирин" предвижда увеличаване с 14 пъти на зоната за ново строителство в сърцето на планината, както и промишлен дърводобив и сеч върху 60% от територията на националния парк (при 0% сега), твърди "За да остане природа в България". Проектът за план за управление на Природен парк "Витоша" предвижда строежите на нови ски писти и лифтове, както и нови сгради да се разрешат за 40% от територията на парка (при разрешена сега само подмяна на съществуващите), казват природозащитниците.

Ивелина Василева: Връщаме Плана за развитие на Витоша, не е детайлен

Необходимо е да се полагат усилия за модернизацията на лифтовете. Така екоминистърът Ивелина Василева коментира обширен репортаж, в кой...

"За да остане природа в България" твърди и, че одобрението на новите планове ще стане на 25-ти август и 31-ви август. На 25-ти ще мине одобрението във Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) на МОСВ за Пирин, а на 31-ви - за "Витоша". Според Закона за защитените територии ВЕЕС е органът, който препоръчва на министъра на околната среда дали да приеме или да върне двата плана. След миистерско одобрение плановете отиват за гласуване от Министерски съвет. Фактът, че се свиква заседание на ВЕЕС означава, че МОСВ приема проектите на двата плана и вече е задвижило процедурата по тяхното окончателно одобряване, считат от "За да остане природа в България".

Защо се бърза?

И двата проекта за планове за управление не са преминали задължителните екологични оценки и оценка за съвместимост, категорични са еколозите. И двата проектоплана бяха върнати за основно преработване, след като се оказа, че изпълнителят им – фирмата „Пролес“, не е спазил заданието, добавят природозащитниците. Може би се смята, че в отпускарския сезон ще остане незабелязан фактът, че проектите не са променени съществено и философията им насърчава интензивната експлоатация на ресурсите на двете ни емблематични планини – Пирин и Витоша, предполагат от "За да остане природа в България". Природозащитниците припомнят и, че в парламента на първо четене мина новият Закон за концесиите. Най-важната част от закона е, че няма определени срокове на концесиите т.е. те стават "вечни".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

На всеки пети спасителен пост на плажа се изисква линейка и мед. лице: Възможно ли е, казват хора от бранша

Последен ден за подаване на данъчните декларации

Експерт: Пазаруването на козунаци онлайн крие рискове

Магазини BILLA ще посрещат клиенти и по време на Великденските празници

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com