Дари хартия и вземи нова книга за детето си

4104
Дари хартия и вземи нова книга за детето си

На 10 септември 2017 г. за пета поредна година София е домакин на националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“. Под надслов „Почисти и прочети“ събитието ще се състои от 10,30 до 19,00 ч. на бул. „Витоша“ 37 пред Книжен център „Гринуич“. Както винаги кампанията ще се проведе под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова, която ще открие празника, и отново ще е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г. Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор и подаръци от партньорите на празника. Организаторите от „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“ напомнят, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане.

За да има за всички достатъчно книги, всеки, който изпълни условието да донесе 5 кг стара хартия за рециклиране, ще може да получи само една книга, но не повече. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика – изданието „Ти можеш да спасиш планетата“, предоставено от „ЕКОПАК България“ АД. Така в рамките на празничния ден децата могат да получат максимален брой две книги независимо от предаденото количество хартия.

Децата от Пловдив, Русе и София размениха 26,5 т стара хартия за 6000 нови книги

Децата от Пловдив, Русе и София размениха 26,5 тона стара хартия за 6000 нови книги и спасиха 345 дървета На 13 септември пред Книж...

Специалното предизвикателство на организаторите в тазгодишното издание на „Стара хартия за нова книга“ е вдъхновено от талисмана на кампанията – Пърси Джаксън, син на Посейдон, похитител на мълнии и племенник на Зевс. В конкурса за кратък разказ „Стари герои в нови истории“ децата ще бъдат провокирани да създадат оригинална авторска история с любим древногръцки персонаж, поставен в нова и необичайна ситуация. Времето и пространството, в които се развива действието, зависят от въображението на малките творци. В конкурса участие могат да вземат деца и тийнейджъри от София до 18-годишна възраст. Творбите ще се изпращат предварително в срок до 5 септември включително на e-mail адрес: konkurs@greenwich.bg. Победителите ще бъдат обявени на 10 септември на сцената пред Книжен център „Гринуич“.

Пълните условия на конкурса можете да откриете тук: http://www.greenwich.bg/.

Театър, музика, танци и игри очакват всички присъстващи. За настроението на гостите ще се погрижат звездите от „Гласът на България“: любимият дует на публиката Димитър и Христо и финалистът Кристиан Грънчаров. В празничната програма ще се включат детски и тийнейджърски вокални и танцови групи, сред които талантите от „Бон-Бон“, формациите „Смехоранчета“, „Светулковци“ и DIVA DANCE SCHOOL. За участниците в инициативата ще бъдат подготвени викторини и игри в духа на героя на кампанията Пърси Джаксън. Разбира се, епичното съревнование на знания ще им донесе допълнителни изненади.

По време на празника децата ще могат да се насладят на спектакъла „Цирк“ от „Театъра на приказките – София“. Постановката е носител на награда, връчвана от посланика на Холандия в България, и е представяна пред международно жури на престижни фестивали за куклено изкуство в Италия, Швейцария, Холандия, Португалия, Франция, Испания и др.

Недовършените творби на Тери Пратчет бяха унищожени с валяк (СНИМКИ)

Незавършените произведения на Тери Пратчет бяха унищожени с валяк. Така беше изпълнено предсмъртното му желание. Харддискът от компютъ...

Освен в София тазгодишното издание на кампанията ще се проведе в още четири града от страната – в Хасково на 9 септември, в Русе на 17 септември, в Пловдив на 23 септември и в Бургас на 24 септември.

Средствата от събраната стара хартия в петте града ще бъдат използвани за публикуване на специалното издание на кампанията „Ти можеш да спасиш планетата“, предварително осигурено от „ЕКОПАК България“ АД.

Началото на каузата „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите Книжен център „Гринуич“ и „ЕКОПАК България“ АД и партньорите на „Стара хартия за нова книга“ се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето. За четирите години в инициативата се включиха близо 18 000 деца. Малчуганите, заедно със своите родители, предадоха за рециклиране 90 тона хартия и получиха над 20 000 книжки. Така всички заедно спасихме от изсичане 1170 дървета.

Нека заедно спасим природата и насърчим децата си да четат!

Виктор Пелевин: "Тази книга си я харесвам повече от всичко останало"

Преди двайсет и пет години Виктор Пелевин буквално взривява руската литература. Първият му сборник с разкази „Синият фенер&rdquo...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Роден е Джеймс Енсор, белгийски художник

Дж. К. Роулинг: Няма да простя на Радклиф и Уотсън, че подкрепят транс хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги