Първият роман на Мирослав Пенков – "Щъркелите и планината" е вече по книжарниците

2671
Първият роман на Мирослав Пенков – "Щъркелите и планината" е вече по книжарниците
Снимка: Сиела

Първият роман на Мирослав Пенков – „Щъркелите и планината” (ИК „Сиела”), който мнозина очакват с нетърпение, е вече по книжарниците. Книгата – с оригинално заглавие Stork Mountain, излезе на английски език в края на март, а преводът й на български е на самия Мирослав Пенков.

Екзотиката на мистичната Странджа планина и нестинарството, описани майсторски от Мирослав Пенков в новата му книга Stork Mountain, завладяха светкавично Западния свят. Дълго чаканият дебютен роман на писателя вече може да бъде прочетен и на български език, при това в авторски превод на самия Пенков.

Фитнес модел и професионален диетолог с книга за перфектна форма

Една от най-популярните българки в света на професионалния фитнес и активен състезател за Международната федерация по фитнес и бодибилд...

„Щъркелите и планината” разказва историята на млад български емигрант, който – затънал в дългове и студентски заеми, се връща от САЩ след 15 години живот в странство. Целта му е да помоли дядо си за помощ, но старецът отдавна е прекъснал всяка семейна връзка – продал е апартамента си в града и се е скрил далеч сред баирите на Странджа. Там, почти на българо-турската граница и на един хвърлей разстояние от Гърция, героят на Пенков попада в магичния свят на дивна природа, древни нестинарски ритуали, мистериозни черни щъркели и… местно мюсюлманско момиче, в което неусетно се влюбва. Наред с всичко това, отдавна забравени призраци нахлуват обратно в живота му, а стари конфликти застават на неговия път.

„Щъркелите и планината” е под редакторското ръководство на Майкъл Ондатджи (автор на „Английският пациент”), а художник на българското издание на книгата е Дамян Дамянов.

Мирослав Пенков е автор на сборника „На Изток от Запада”, издаден в четиринадесет държави. Разказите му, преведени на осемнадесет езика, са отличавани в антологиите Best American Short Stories, PEN/O. Henry Prize Stories, Best American Nonrequired Reading. Носител е на Международната награда за разказ на БиБиСи. Преподава в докторската програма по творческо писане на Университета на Северен Тексас. „Щъркелите и планината” е дебютният му роман.

                                        *

Какви са грешките на българските политици?

Журналистът Григор Николов проследява историята на българската външна и вътрешна политика от края на XIX век до наши дни, за да посочи ...

„Красив и обсебващ, този роман се потапя в болезненото минало и настойчиво пита: до каква степен сме обречени да преживяваме миналото си отново и отново? И в кой момент сме готови да го пуснем и да се освободим?”

                                                  Чикаго Ривю ъф Букс

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com