Ангелкова: Отчитаме над 31% ръст на израелските туристи за петте месеца на 2018 г.

1216
Ангелкова: Отчитаме над 31% ръст на израелските туристи за петте месеца на 2018 г.
Снимка: БГНЕС

България може да предложи много повече от слънце, море и забавления. Благодаря на министъра на туризма Николина Ангелкова, че развива културния туризъм и прави такива забележителности по-достъпни както за израелски туристи, така и за всички посетители на страната.

Това каза Ирит Лилиан, посланик на Държавата Израел в Република България по време на среща с министъра на туризма Николина Ангелкова, съобщиха от Министерството на туризма.

Николина Ангелкова: Обвиненията на Валери Симеонов срещу мен са внушения

„Обвиненията на Валери Симеонов срещу мен са внушения, които особено в национален ефир не са полезни”. Това коментира минис...

Ирит Лилиан уточни още, че пазарът е жаден за културни забележителности, а България все по-често се избира като място за пътувания от семейства с деца. И добави, че днес от Израел за България има 14 полета, като голяма част от пътуващите са туристи, тъй като страната ни е предпочитана дестинация от израелците.

Отчитаме 31,8% увеличение на израелските туристи за периода януари-май 2018 г. спрямо същия период на миналата година, като общо посещенията надвишават 73 хил. А за последните 10 години броят на израелските туристи в България е нараснал с почти 90% от 97 хил. туристи през 2008 г. до над 178 хил. гости през 2016 г. и повече от 208 хил. посетители за 2017 г., заяви министър Ангелкова по време на срещата. И уточни, че за миналата година Израел се нарежда на 12-о място сред топ пазарите за входящ туризъм в България. В разговорите участваха и изпълнителният директор на „Слънчев бряг“ АД Златко Димитров и представители на израелски туроператори.

Министърът каза още, че се води последователна политика за привличане на все повече израелски посетители, като разработваме специални продукти съобразени с търсенето от тях. Това е един от начините, с който се повишава качеството на предлаганите от нас туристически продукти, коментира тя. Откроява се тенденцията, че по-голямата част от гражданите на Израел идват в периода от месец май до октомври, което означава, че туристите не идват само на море, а търсят възможност за кратка почивка, отдих и разглеждане на забележителностите на страната ни, обясни министър Ангелкова.

Предвид огромната важност на израелския пазар за България Министерството на туризма редовно участват на туристическото изложение IMTM в Тел Авив. В таз годишното издание на борсата България се включи с информационен щанд от 49 кв.м., като министерството представи страната като целогодишна туристическа дестинация с акценти върху зимна и лятна почивка, възможности за балнеолечение, за провеждане на културно-познавателни турове, за пътувания с цел развлечения и други. Пазар Израел е изключително важен за нас и за това ще продължим да участваме на изложението в Тел Авив, категорична бе министърът.

Нов трус в коалицията: Ситуацията около БМФ е на път да скара управляващите

Ситуацията около приватизационния договор за Българския морски флот (БМФ) от страна на братя Домусчиеви е на път да скара управляващите...

Министър Ангелкова и Ирит Лилиан обсъдиха и възможностите за развитие на двустранното сътрудничество в сферата на туризма, както и потенциала за развитие на други видове туризъм освен традиционните летен и зимен. Те постигнаха взаимно съгласие за сътрудничество между двете страни и заявиха готовността си за подкрепа при реализиране на бъдещи инициативи. Разчитаме много на експертизата на Израел, за това се надяваме да запазим успешното партньорство и занапред, информира министър Ангелкова.

Министерството на туризма усърдно работи по разширяването на крилата на сезона, обясни министърът. И поясни, че ведомството разработи 7 балнео- и СПА дестинации, а съвместно с министерството на земеделието са създадени и 12 винено-кулинарни дестинации, които допълваме усилията си за привличане на повече посетители извън активните месеци за пътувания.

Преди срещата си министър Ангелкова, Ирит Лилиан и кметът на Поморие Иван Алексиев посетиха античната гробница край Поморие. Тя датира от ІІ – ІІІ в.сл.Хр и според учените в кръглата й като ротонда зала с висок свод са се извършвали религиозни езически обреди и ритуали посветени на култа към слънцето. Тя е и най-голямата куполна гробница, разкривана по българските земи и е единствена по рода си на Балканския полуостров.

Израелският посланик бе впечатлен от българската култура, природа и обичаи, като двете страни се договориха гробницата да бъде включена към маршрутите на израелските туроператори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Германците изработили 775 млн. часа неплатен извънреден труд през 2023 г.

Възстановена е работата по поддръжката на републиканските пътища

Оборотите на хотели и ресторанти подкрепят индекса на бизнес услугите у нас

Износът и вносът на Китай изненадващо се върнаха към растеж

Сериозен ръст на парите в хазната от "Лукойл", рядка проверка на наличностите в предприятието

Азербайджан е готов да доставя допълнителни количества природен газ за България

Доклад: Популярността на САЩ като глобална сила намалява в световен мащаб

Два сектора раздвижват пазара на труда през април

Електрохолд Трейд доставя на Нестле България 13 МВТЧ зелена енергия през 2024 г.

Българските компании все още могат да кандидатстват за милионите за иновации

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика