Нов трус в коалицията: Ситуацията около БМФ е на път да скара управляващите

7673
Нов трус в коалицията: Ситуацията около БМФ е на път да скара управляващите
Снимка: БГНЕС

Ситуацията около приватизационния договор за Българския морски флот (БМФ) от страна на братя Домусчиеви е на път да скара управляващите. В ефира на БНТ вицепремиерът Валери Симеонов разказа за координирана според него акция на "Атака" и ГЕРБ, с която депутатите от партията му НФСБ са готови да се борят.

Казусът по същество​

Тристранката изгони Мая Манолова от заседанието си

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) изгони омбудсмана Мая Манолова от заседанието си. Според председателя на Съвета,...

Става дума за един приватизационен договор, в който братя Домусчиеви поемат редица ангажименти, които са подписали с държавата. Голямата част от тези ангажименти те ги нарушават. Те брутално не спазват задълженията си по този договор, коментира Симеонов. Така например те трябва да има 2300 души, назначени в Български морски флот (БМФ), а имат 123 души, обясни вицепремиерът.

След приватизацията им започва едно лудо рязане на скрап на кораби и тонажа на корабите към началото на 2016 г. се намалява с под 900 000, коментира Симеонов. След осем години братя Домусчиеви се опитват да променят клаузите по договора с държавата. След това обаче ние установяваме това и внасяме решението на Министерски съвет да се обжалва решението на Арбитражния съд пред Касационен съд. В нов състав вече Арбитражният съд отбелязва, че няма никакво основание да се променят пэрвоначалните условия на договора. В крайна сметка през юни месец държавата печели делото срещу братя Домусчиеви и ако те не изпълнят условието за тонажа на корабите, ще трябва да платят 58 млн. на държавата, разясни казуса Симеонов.

Припомняме, че през есента на миналата година Кирил Домусчиев се закани да съди Симеонов заради изявленията му за БМФ. "Клеветите му надхвърлят всякакви граници, такива, каквито и жълтите вестници не биха си позволили", каза тогава Домусчиев в специална позиция.

Координирана атака?

В деня, в който се получава решението на арбитража, миналата седмица на 9 юли, понеделник, в същия ден, колеги от "Атака" внасят предложение за промяна на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, разкри вицепремиерът. Предложението е свързано с това специфични задължения, пряко свързани с приватизацията, да важат до пет години. Това означава, че така спечелената победа от държавата отива в кошчето. И това се внася от депутат на Волен Сидеров. За да не стане някоя грешка, в края на същия ден, друг депутат от ВМРО внася допълнителна промяна в закона и това вече да важи за сега действащите приватизационни сделки, поясни Симеонов.

Симеонов подкрепи хотелиерите срещу предложените промени в Закона за туризма

Вицепремиерът Валери Симеонов днес се отзова на среща с хотелиерите в Несебър и Слънчев бряг, които се обявиха срещу предложението за н...

По думите му второто предложение е внесено по доста непочтен начин. Впоследствие обаче този човек си изтегля подписа, но предстои все пак гледане в пленарна зала. Лично Сидеров отчита на председателски съвет, че предложението е грешка от негова страна и поисква оттеглянето на точката, на което се противопоставя ГЕРБ, разказа още вицепремиерът. Според Симеонов става дума за акция, която е координирана между "Атака" и ГЕРБ. "Съжалявам, че говоря за мои коалиционни партньори". Вицепремиерът посочи, че ако в четвъртък тази точка от обсъждането на Закона за приватизация и следприватизационен контрол не бъде оттеглена депутатите на НФСБ ще се борят яростно срещу нея. "С цената на всичко ще искаме отмяната на тази точка. Ако тя не бъде отменена, това означава, че коалицията е жертва в името на едни 58 млн. лв.", подчерта Симеонов. Той заяви, че ако това стане, не вижда бъдеще в тази коалиция оттук-нататък.

Чумата по дребно-преживните животни

Не става въпрос за бежанци, просто защото бежанци няма. Не става въпрос и за преминаване на животни през границата, защото това е невъзможно, отговори Симеонов на въпроса как чумата е достигнала селата в Ямболско. От хеликоптер съм виждал как цели стада се струпват до оградата, но тя е непреодолима преграда не за овца, а за заек, поясни вицепремиерът. Според него районът още в самото начало на съмнението за болестта е трябвало да бъде отцепен.

Заседанието на Тристранката

Аз не бих използвал такъв термин "изгонване". Мая Манолова сама прецени, че трябва да напусне, коментира Валери Симеонов. В този Тристранен съвет има регламентирани членове. За да участва Мая Манолова в този Съвет, тя трябва да има покана. Правомощията на омбудсмана не са да присъства навсякъде, където пожелае, обясни още вицепремиерът относно отстраняването на Мая Манолова от вчерашния Национален съвет за тристранно сътрудничество.

Акция "Шум" продължава: Валери Симеонов на проверка и в нощните заведения на Варна

Вицепремиерът Валери Симеонов продължава акция "Шум" по морето. В своя Facebook профил той обяви, че след проверките на заведения в Слъ...

Фалшивите ТЕЛК-ове

"Обединени патриоти" поставихме основна задача да се изсветли цялата система за фалшиви ТЕЛК-ове. Има случаи на злоупотреби на цели села, основно ромски махали, в резултат на което се източват изключително много средства, каза Симеонов.

Съответно това говори за мащабна корупция. Тази задача влезе в програмата на правителството. Ние реализираме това с медицинската експертиза. Но чрез тази наредба и правила, на първо място ще се смени тотално системата на ТЕЛК-овите комисии, които сега ще се избират на ротационен, случаен принцип. Сменя се и системата за формиране на процента на инвалидност, обясни Симеонов.

Туристически сезон 2018

Нямам битка с госпожа Ангелкова. Имам битка с всички недъзи, които превръщат българския туризъм в нискоалкохолен, каза Симеонов. Аз се занимавам с всички периферни проблеми, които не са пряко свързани с туризма - шума, преместваемите обекти. Аз съм човекът, който трябва да обезпечи безпроблемното протичане на летния сезон. Проверяваме трудови договори, проверяваме качеството на хигиената. Няма нищо лошо чорбаджиите да бъдат накарани да спазват закона, коментира инициативите си по морето вицепремиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Президентът обяви, че не иска Даниел Митов за външен министър (ВИДЕО)

Доц. Киселова: Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Кирил Петков: Обмисляме дали да поискаме оставката на Росен Желязков (ВИДЕО)

"Съдебен тормоз": Искат оставката на Калин Стоянов за заведено дело шамар срещу журналисти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика