Азербайджан е готов да инвестира в газификацията на България

1629
Азербайджан е готов да инвестира в газификацията на България
Снимка: БГНЕС

Азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР проявява интерес към инвестиране в българската газопреносна мрежа. Това се разбра след срещата на премиера Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев в Баку.

Борисов е на работно посещение в Баку заедно с министрите на енергетиката Теменужка Петкова, на икономиката Емил Караниколов, на земеделието Румен Порожанов и на транспорта Ивайло Московски.

Радев обсъди с Алиев директната самолетна линия София-Баку

Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с държавния глава на Азербайджан Илхам Алиев по повод предстоящото откриване на дире...

След срещата енергийните и икономическите министри на двете страни ще разработят план за инвестиране в газопреносната мрежа на България, съобщи правителствената информационна служба. Миналата седмица, след телефонен разговор между Алиев и българския президент Румен Радев бе заявено, че азерски компании биха участвали в газификацията на домакинства в България. 

"Едва 3% от територията на България е газифицирана, а в същото време въздухът у нас е замърсен заради използване на твърди горива за отопление. Поставяме си амбициозната цел да разширим използването на материали за отопление на населението, които не водят до замърсяване", каза Бойко Борисов. Илхам Алиев от своя страна изтъкна, че 93% от територията на Азербайджан е газифицирана, страната е инвестирала успешно в газификацията на Грузия и би могла да приложи опита си практики и в България. Президентът посочи и че двете страни са стратегически партньори в реализацията на проекта за изграждане на Южния газов коридор.

Борисов посочи, че се очаква през юни да започне изграждането на междусистемата газова връзка на страната с Гърция, а през юли да е готово разширението с Турция. "Така за страната ни ще се гарантира получаването на договорените 1 млрд. куб. м./год. природен газ за България от втората фаза на находището Шах Дениз", посочи той. По думите на Борисов има възможност за изготвяне на социални пакети, които да се предоставят на населението за отопление на природен газ.

По време на срещата си днес Борисов и Алиев са обсъдили и транспортните коридори номер 8 и 10, които ще свържат Европа и Азия, както и директната авиолиния между София и Баку, която утре ще бъде открита официално. Българският министър-председател изтъкна, че директната връзка ще е много голяма крачка в бизнеса, туризма и свързаността между двете страни.

Алиев и Борисов ще убеждават ЕС да възстанови "Набуко"

Искаме проектът "Набуко" да се размрази. Заедно с азербайджанския президент Илхам Алиев ще го представим пред Европейската комисия. Тов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика