Заловената престъпна група продала дървесина за 250 000 лв.

3023
Заловената престъпна група продала дървесина за 250 000 лв.
Снимка: БГНЕС

По делото са налице доказателства, след чийто анализ се установява, че в рамките на тази календарна година престъпната група е добила незаконно и продала дървесина на стойност четвърт милион. Това каза наблюдаващият прокурор Ангел Кънев на брифинг по повод неутрализирането на организирана престъпна група от длъжностни лица, извършваща незаконен добив и търговия с дървен материал, предаде БГНЕС.

Вчера бе съобщено, че специализираната прокуратура извършва следствени действия срещу организирана престъпна група от длъжностни лица, извършваща незаконен добив и търговия с дървен материал. Още тогава стана ясно, че групата е създадена с користна цел и е извършвала незаконен добив и търговия с дървен материал в периода от 2014 г. до настоящия момент. Беше съобщено и че са налице доказателства за извършени от организираната престъпна група кражби на части от специализирана горска техника, умишлен палеж на автомобил и държане на огнестрелни оръжия, без надлежно разрешение. Задържани са ръководителят - директор на Регионална дирекция по горите – София и четирима от членовете на организираната престъпна група, сред които са директорът на Държавно горско стопанство – Своге, двама горски стражари от ДГС- Своге и още едно лице.

„Само един от участниците в организираната престъпна група не е длъжностно лице от структурите на Изпълнителна агенция по горите, а е длъжностно лице от системата на изпълнение на наказанията, но същият има родствена връзка с друг член на групата, негов син е”, каза днес прокурорът . ОПГ се състои от 5-има души и следва структурата и йерархията на самата Изпълнителна агенция по горите.

Заместник-директорът на ГДБОП старши комисар Стоян Темелакиев обясни, че съответните длъжностни лица, които реално получават заплата от държавата са възприели държавен и общински горски фонд „като бащиния и се разпореждат с него така както намерят за добре, без да се съобразяват с никакви правила”.

„Смятам, че е разбираем отпорът, който се среща във всякакви среди, включително и в медии срещу съществуването на специализираните структури. Той е обясним, всеки може да си го обясни. Факт е обаче, че тези структури почват да вършат работата, за която са създадени и работа, която отдавна е трябвало да бъде свършена в тази страна”, каза заместникът на главния прокурор Иван Гешев. Според него тази съпротива ще нараства и ще се направи всичко възможно тези структури да престанат да съществуват или да се затрудни максимално работата им, включително и с непопълването им кадрово и включително и с непредприемане действия своевременни за решаване на социално-битовите условия най-вече на съда. Неговата прогноза е, че ако не се решат битовите и кадрови условия на съда, специализираният съд ще блокира до края на годината. Не може да се очаква нормално правосъдие без съд, който е попълнен кадрово и материално, смята той.

Държавата се похвали, че се увеличава оползотворяването на дървесни отпадъци

Количеството дървесни отпадъци, които се оползотворяват в България, е нараснало от 208 726 тона през 2014 г. на 369 399 тона през 2016 ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com