BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

2526
BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?
Снимка: БГНЕС

Служител на НАП в нетрезво състояние е нападнал "вербално и физически" журналиста от BIRD Димитър Стоянов. Това твърди разследващата медия ден след като Стоянов беше пуснат от ареста под гаранция.

Още: Задържаха журналиста Димитър Стоянов

Припомняме, че журналистът беше задържан на 22 април, след като според МВР заплашил с оръжие данъчен инспектор. Преди това Стоянов бе качил снимка, на която показа рана на главата си. От МВР пък пуснаха видеокадри от охранителните камери (но не в цялост), на които се вижда как мъж, приличащ на журналиста, вади пистолет срещу друг мъж. Какво точно се е случило - остава загадка въпреки показаното видео.

Още: МВР публикува ВИДЕО за ареста на журналиста от BIRD Димитър Стоянов: Вади пистолет

Бащата на данъчния дължи пари на НАП?

Версията на BIRD (вижте я ТУК) е, че първо Стоянов е бил нападнат от служител на НАП. Според медията става въпрос за Павел Иванов Лисев, роден през 1983 г. Той бил в нетрезво състояние и атакувал не само Стоянов, но и неговата съпруга.

"Той не беше задържан за действията си, за разлика от Димитър. Няма и обвинения срещу него. Баща му Иван Лисев е бил явочник "Росица" от Държавна Сигурност. Той е свързан с фирма, която дължи и към днешна дата 49,108.44 лв, на НАП, където работи синът му", твърдят от BIRD, без да добавят повече подробности. Според Търговския регистър става въпрос за "София Стар Пропъртис".

Критика срещу Спецов, призив за протест срещу Калин Стоянов

От BIRD разкритикуваха реакцията на ръководителя на Националната агенция за приходите Румен Спецов, който защити служителя си. Цитира се случая с фирмата "Гранекс", която Спецов продал на социално слабо лице, докато е била с 1,5 млн. лв. дълг към НАП: Спецов: Исках да развивам бизнес, но не успях да намеря финансиране - затова продадох фирмата.

"В тази мрачна дистопия на институционален разпад разследващите журналисти са последната дига срещу авторитаризма и са мишена на провокации, и дори (са пред) опасност от физическо отстраняване. Помните ли говорителката на прокуратурата Бетина Жотева, която размахваше пистолет на съседите си? Да е била задържана и обвинена? Но Димитър, заради законна самоотбрана при непровокирана агресия от пияния нападжия, беше задържан и е с обвинение", посочват от BIRD.

"Димитър Стоянов е един от най-добрите и най-застрашените разследващи журналисти в територията. Носител на многобройни награди. Финалист за Пулицър. Три пъти извеждан на безопасно място в чужбина от международни организации заради заплахи за живота му. Има законно оръжие, защото завлядяната държава не го пази, напротив, старае се да го ликвидира", добавят колегите му.

И завършват с призив: "Елате днес в 18:30 пред МВР, за да поискате оставката на мутрата-министър".

След ареста на Стоянов от разследващия сайт отговориха с остър материал за вътрешния министър: BIRD: Мним данъчен, свързан с Калин Стоянов, рекетирал бизнеси.

Прочитът на самия Димитър Стоянов

Димитър Стоянов изложи и своята лична версия на събитията, след като bTV публикуваха пълен видеозапис от камерите. Според него не той е първият, който посяга, а данъчният служител - това го е принудило да се отбранява.

"Павел Лисев е лице, което съм виждал един единствен път в живота си - при инцидента. Първото, което чух от него, са заплахи и псувни. Първият ни физически контакт е в момента, в който той ме блъсна. Ясно се вижда, че той идва, за да се бие с мен. Аз се движа с ръце в джобовете, за да покажа, че не смятам да се бия с него. Няколко пъти се опитвам да приключа с тази свада. Павел Лисев тръгва след мен всеки път, когато обърна гръб. На 01:24 Лисев замахва от кръста си, което ще направи и по-късно, но го спирам с ляв крак, преди да разгърне удара си. Само го спирам, не го ритам, опитвам се да туширам атаката", смята Стоянов.

"Ясно се чете по устните ми как му казвам „разкарай се“, не го предизвиквам. През цялото време Павел Лисев ме псува и заплашва. Аз вярвам, че когато съм го спрял с крак, той е разколебан. Замахнал е, отказал се е, край. Поне аз така си мислех тогава. В момента, в който обърнах гръб, той отново тръгна след мен, за да ме атакува. Моля, обърнете внимание на 01:38 от записа. Това са първите удари в конфликтната ситуация. Павел Лисев започва да удря в момента, в който аз се опитвам да се отдалеча. Засилва се и не улучва. На 01:38 е първият удар в цялата конфликтна ситуация. Аз не отвръщам. Много ясно се вижда как полита и аз го хващам с моята лява ръка. Вместо да спре, той пак посяга да ме удари с лявата си ръка. Не се сбиваме. Опитвам да не се стигне до размяна на удари. Той обаче пак налита и аз го спирам с преден крак", твърди журналистът. И казва, че няма попадения по лицето, но пък бил заливан с течности.

"За разлика от него, не удрям в главата", отбелязва Стоянов. "Само един удар и Лисев бяга. Мъжът се скрива в безистена и започва да ме заплашва с брат си, който бил полицай. Не го гоня, не го заплашвам, нищо. Няма втори удар. В момента, в който му обръщам гръб, се опитвам за пореден път най-сетне да ида до аптеката. Павел Иванов Лисев пак решава да ни нападне. Факт, страхувам се жена ми да не пострада. Имам две опции.

а) Да го „нулирам“, защото той явно не се отказва, което ще ми създаде много проблеми на следващ етап.

б) Да опитам да прекратя конфликта без повече насилие, за да приключим дотук.

Мисля си, че има вариант, в който ситуацията да ескалира, но явно греша", завършва Димитър Стоянов.

Още: АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян полицай катастрофира във Велико Търново

Бургаските митничари задържаха контрабандно оборудване за яхта

Граничари хванаха големи количества контрабандни цигари на Лесово (СНИМКИ)

Полицията иззе незаконно оръжие от дома на пловдивчанин

Опит за подкуп: Мъж поиска полицаите "да си затворят очите" срещу 50 лева

Пиян шофьор вилня на паркинг във Велико Търново

Пореден случай на насилие: Mъж отвлече и преби 19-годишно момиче в Козлодуй

Внезапно изскочи пред камиона: Дете е в болница след инцидент в Бургас

Ало измамници заплашваха с часове възрастна жена, взеха и 4 000 лв.

АПИ трябва да плати солидно обезщетение за смърт при потопа в село Бисер

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com