Няма радиоактивен или токсичен отпадък в контейнерите от Италия в Бургас

2060
Няма радиоактивен или токсичен отпадък в контейнерите от Италия в Бургас
Снимка: БГНЕС

На този етап няма установен радиоактивен или токсичен отпадък в контейнерите с отпадъци от Италия. Това стана ясно по време на брифинг за нерегламентирания внос на 20 контейнера с отпадъци от Италия на пристанище, стопанисвано от „БМФ Порт – Бургас“ ЕАД, предаде радио "Фокус".

Според Георги Чинев, Административен ръководител на Окръжна прокуратура - Бургас, изпращачът на контейнерите - италианското дружество „Дентиче панталеоне“ със седалище Авелино, Италия, и получателят - българското дружество „Блацион“ ООД, са идентични както в Бургас, така и във Варна. Краен получател на товара е дружество, което от град Плевен. 

Китай премахва пластмасовите торбички, опковки и сламки

Китай ще забрани неразградимите пластмасови торбички в големите градове и сламките за еднократна употреба в ресторантите до края на таз...

"Деклариран е бил отпадък от пластмаса и каучук, а са установени и други отпадъци - като желязо и текстил. В момента, в който бе получен сигналът, бяха ангажирани и всички държавни специализирани органи, имащи отношение към случая. Първоначалната проверка и последващите действия по разследването бяха проведени с тяхното съвместно участие", посочи още Георги Чинев. Той добави, че поради изтичане срока за временно складиране, отпадъците са имали съюзен статут, т.е. са освободени от временен внос.

"Това означава, че получателят е бил във възможност от този момент да ги получи - нещо, което той не е сторил", каза още Георги Чинев.

По думите на Емил Павлов, заместник-директор на ОД на МВР - Бургас, продължава провеждането на оперативно-издирвателни мероприятия с оглед установяване на всички лица и дружества, имащи отношения към вноса на тези контейнери. "Извършени са съответните замервания от компетентните лица - "Гражданска защита" и РИОСВ, има разминаване в декларирания и фактическия отпадък, но радиоактивен такъв категорично няма.

Припомняме, че досъдебното производство е образувано по повод пристигнали на пристанището в града 20 контейнера с отпадъци. Товарът е транспортиран с кораб на 5 септември 2019 г., като му е бил определен режим временно складиране за срок до 90 дни. По документи стоката е била декларирана като пластмасови отпадъци и каучук. Изпращач на контейнерите е италианското дружество „Дентиче панталеоне“ със седалище Авелино, Италия. Получател на товара е българското търговско дружество „Блацион“ ООД, със седалище и адрес на управление в гр. София. Негов управител е Блаже Игнатовски – гражданин на Република Северна Македония.

Greenpeace: ТЕЦ "Бобов дол" не е пригоден да изгаря опасни отпадъци

"Ако наистина се изгарят опасни отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“, това е много голям проблем, защото, от една страна, те нямат ра...

В резултат на извършени понастоящем действия по разследването е установено несъответствие на декларирания, с част от фактически наличния отпадък. Действията по разследването и процесуалните такива продължават.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com