Технологичната индустрия в Азия се възстановява заради бума при чиповете

1063
Технологичната индустрия в Азия се възстановява заради бума при чиповете
Снимка: iStock

Технологичният сектор в Азиатско-тихоокеанския регион расте на фона на бума на полупроводниците, въпреки че други индустрии изпитват затруднения на фона на глобалната макронесигурност, отбелязват от инвестиционната банка JPMorgan, предава CNBC.

„Технологиите се възстановяват, ето защо Азия се представи сравнително добре през втората половина на миналата година. Китайската промишленост спечели, Северна Азия очевидно спечели повече от това“, казва на брифинг Брус Касман, главен икономист в JPMorgan.

Технологичният сектор, който процъфтяваше по време на пандемията COVID-19, тъй като компаниите ускориха усилията си за дигитализация, претърпя забавяне през 2022 г. и 2023 г., когато високата инфлация и лихвени проценти смекчиха потребителските разходи, удариха търсенето на продукти и доведоха до съкращения.

ОЩЕ: Учени създават изкуствен интелект, който да мисли и говори като Айнщайн

Глобалните разходи за технологии отслабнаха през 2023 г., докато съкращенията се увеличиха, се казва в доклад на Deloitte за перспективите на технологичната индустрия за 2024 г.

Снимка: iStock

„Сега обаче има проблясъци надежда, че технологичното завръщане може да е неизбежно: икономистите понижиха оценките си за риска от рецесия, а анализаторите са оптимисти, че технологичният сектор може да се върне към скромен растеж през 2024 г.“, посочват от Deloitte.

Възстановяването на технологиите е значително, тъй като други индустрии все още изпитват затруднения. „Въпреки че видяхме възстановяване в технологиите, не виждаме по-широко възстановяване в нетехнологичните сектори“, казва Онг Син Бенг, ръководител на икономическите изследвания на EM Asia в JPMorgan.

ОЩЕ: Nvidia създаде чипове, съобразени с американските забрани за Китай

Бумът в сферата на изкуствения интелект продължава да насърчава производителите на чипове и стимулира технологичния растеж.

Американската компания за проектиране на чипове Nvidia отбеляза 265% скок в приходите си през четвъртото тримесечие, благодарение на рязкото увеличение на търсенето на нейните графични процесори, хиляди от които се използват за стартиране на чатбота ChatGPT на OpenAI's.

Изкуственият интелект води до големи печалби при чиповете

Тайванската компания TSMC

Снимка: iStock

Но възстановяването не е еднакво в целия технологичен сектор, отбелязват от JPMorgan, като посочват полупроводниковата индустрия като ярка светлина на фона на бума на изкуствения интелект.

„Това е предимно в сектора на полупроводниците и динамичната памет с произволен достъп. Така че виждаме, например, че корейското производство се справя доста добре. Тайван се справя сравнително добре поради логическите чипове. Така че това са двамата ключови бенефициенти в Северна Азия“, казва Онг.

Тайванската TSMC е основният производител по договор на чипове за Nvidia и се е възползвала от силното представяне и потенциал на Nvidia.

ОЩЕ: Китай предупреди: Япония вреди сама на себе си с контрола над чиповете

Южнокорейските производители на DRAM чипове като Samsung Electronics и SK Hynix също се възползваха от бума на AI, тъй като големите езикови модели като ChatGPT изискват високопроизводителни чипове с памет, за да генерират отговори.

„Нашите капиталови анализатори, които наблюдават сектора, остават доста положително настроени, просто защото той е изграден от по-широка дигитализация, центрове за данни, изкуствен интелект и т.н.“, казва Онг.

Той също заяви, че Сингапур „със сигурност вижда това увеличение“ от бума на полупроводниците. Страната произвежда 20% от глобалното оборудване за чипове, според данни, споделени на събитието Semiconductor Industry Association Semiconductor Business Connect 2022.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com